Нова дума

Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

zoom Експерти на НОИ отговарят на въпроси на българите в Испания

6 септември 2018

Във връзка с поетия ангажимент от страна на подуправителя на Националния осигурителен институт в България (НОИ) г-жа Весела Караиванова експерти на институцията да отговарят на читателски въпроси на българите в Испания, в редакцията на в. „Нова дума“ получихме десетки питания. Ако и вие искате да зададете своя въпрос, пишете ни на имейл: novaduma@yahoo.es.

Въпрос 1:

Здравейте, „Нова дума“!

Благодаря за възможността да зададем въпроси директно към експерти на Националния осигурителен институт в България. Изгубил съм трудовата си книжка. Може ли да се направи дубликат? Какво трябва да направя в този случай, когато трябва да удостоверя трудовия си стаж у нас?

Благодаря предварително!

Димитър Антонов

Въпрос 2:

Здравейте!

Моето питане към експертите на НОИ е следното: получавам инвалидна пенсия в България. Съвместима ли е тя с инвалидна пенсия в Испания, която е неконтрибутивна (социална, не на база внасяни осигуровки)?

Благодаря предварително!

Светла Димитрова

Въпрос 3:

Здравейте!

Имам въпрос, свързан с пенсионирането у нас след придобиването на испанска националност. Имам 19 години трудов стаж в България. Миналата година получих гражданство в Испания и ми предстои да се пенсионирам у нас. С гражданството обаче ми смениха фамилните имена и вече вместо бащино и фамилно, имам за фамилни имена бащините имена на двамата ми родители.

Трябваше да подам документи и за отказ от българско гражданство, така че вече нямам български лични документи. Възможно ли е да се пенсионирам в този случай и как ще стане това, ако отговорът е да?

Благодаря за отделеното време!

Дима Николова

 

Въпрос 4:

Здравейте!

При 10 години стаж в България и 11 години стаж в Испания колко ще ми е пенсията у нас? На 69 години съм.

Йорданка Василева

Въпрос 5:

Здравейте!

Искам да попитам следното: българче, родено в чужбина, има ли право на еднократна помощ за раждане, както е при родените в България? Ако да – какви са условията за това?

Симона Цветкова

Въпрос 6:

Здравейте!

Трябва да представя в Испания документ за размера на пенсията ми в България. Какъв е този документ? Откъде се вади и трябва ли да се превежда и легализира?

Моньо Колев

Въпрос 7:

Здравейте, драга редакция!

Имам въпрос към експертите на НОИ. Когато годините трудов стаж са между две държави от ЕС (в случая България и Испания), какви са условията за пенсиониране у нас – възраст и стаж? И какъв ще е размерът на пенсията – вероятно пропорционален за работените в България години? Благодаря предварително! Ще очаквам отговора с интерес!

Борисов 

Въпрос 8:

Здравейте!

Бих искала да попитам дали е възможно майка ми, която работи в България, да вземе майчинство, за да гледа детето ми, което предстои да се роди в Испания, но смятам поне 2 години да бъде в България?

Николета Николова

Въпрос 9:

Здравейте, уважаема редакция!

Какви са условията за получаване на майчинство в България, ако нямам трудов стаж нито в Испания, нито у нас? Бременна съм, живея в Испания, но искам да се прибера.

С. Пламенова

 

Отговорите на експертите на НОИ са публиувани в брой 610 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Dr.Kirilov 06/09/2018

    Moze li da se podadat dokumentite za pensija v Bg ,tuk,a da nese hodi do Bg.?

    Mnogo bulgari chakat,za verifikazija na staza ot Bg,po-veche ot godina,Mezdunaroden otdel,ne si vurshi rabotata,korektno i burzo,Pravitelstvoto ,Vunshno Ministerstvo,ne obrushtat,nikakvo vnimanie.

  2. ЗДРАВЕЙТЕ УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ,
    КАЗВАМ СЕ ДОБРИН ШНАЙДЕРОВ, НА 59 ГОДИНИ СЪМ. ОТ 2004 ГОДИНА РАБОТЯ КАТО МЕЖДУНАРОДЕН ШОФЬОР В ИСПАНИЯ НА ТРУДОВ ДОГОВОР. РАЗБРАХ ОТ СТРАНИЦИТЕ НА ВАШИЯ ВЕСТНИК, ЧЕ МОГА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ ИСПАНСКОТО ПАРО В БЪЛГАРИЯ.ВЪПРОСЪТ МИ Е СЛЕДНИЯ: АКО, СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ ИСПАНСКОТО ПАРО В БЪЛГАРИЯ, СЛЕД ИЗТИЧАНЕ ПЕРИОДА НА ПАРОТО ЩЕ ИМАМ ЛИ ПРАВО В ИСПАНИЯ НА ПОМОЩИ НАД 52 ГОДИШНИ? БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! С УВАЖЕНИЕ Д.ШНАЙДЕРОВ