Нова дума

Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част II

zoom Отговори на въпроси от срещата за пенсии и трудови права в Барселона – част II

19 април 2018

Въпрос:

От 1 месец работя като домашна помощница на 4-часов работен ден с договор. Ако се осигурявам на това работно време в продължение на 5 години до навършване на 65 г. и 6 месеца, пенсията ми социална ли ще бъде? На 59 г. съм със стаж 32 г. и 9 м. в България.

Антоанета Спасова

Въпрос:

На 63 г. съм, с 28 г. стаж в България и 10 г. стаж в Испания общо с паро и помощи. В момента съм с диагноза онко заболяване, на терапия съм начална процедура, като ще имам още 4. Мога ли да се пенсионирам по собствено желание на база тази диагноза, като се има предвид, че все още нямам ТЕЛК решение на каква основа ще се пенсионирам?

Въпрос:

Как стои въпросът със закупуване на трудов стаж в България?

Румяна Йорданова

Въпрос:

При пенсиониране в Испания, парото и помощите влизат ли в трудовия стаж?

Владимир Грозданов

Въпрос:

Колко от последните години трудов стаж имат значение за стойността на пенсията? Аз съм на 55 г., с 22 г. стаж в България и 6 г. стаж в Испания

Румяна

Въпрос:

Как стои въпросът със субсидията над 55 г.? Какви документи ще са необходими и с легализация и ечат ли се дават? Имат ли право на нея хора, работили като домашни помощници?

Асенка Петрова

Въпрос:

Имам incapacidad permanente temporal и INEM ме търсят за подпис на всеки 3 месеца. От Seguridad Social ми отговарят, че INEM няма право да ме търси, защото Seguridad Social ми изплаща парите. Но INEM ми казва, че ако не се подпиша, ще ми спрат парите. Какво да правя?

Краси

Въпрос:

Домашните помощници имат ли право на финикито?

Въпрос:

Имам 2 г. получавани помощи като безработна. Ако се пенсионирам тук, ще ми ги признаят ли за стаж?

Снежана Карова

Въпрос:

Колко години трябва да работя в Испания, за да получа минималната испанска пенсия от 605 евро? Имам само стаж в България 25 г.

Анна Костадинова, 54 г. 

Въпрос:

Пенсионер съм в България. В Испания имам 23 г. осигурителен стаж върху 2200 евро бруто. На 63 г. съм. Какъв размер пенсия ще получа в Испания? Кой може да ми изчисли размера на пенсията сега?

Ненчо Алексиев

Въпрос:

Имам номина 230 евро, дете до 25г., което аз осигурявам. Имам ли право на помощи?

Въпрос:

Имам 10 г. и 9 м стаж, в момента вземам субсидия 430 евро. С какъв процент ще се пенсионирам? На 28.05.2018 г. навършвам 65 г. 6 м. Стажът ми в България е 23 г.

Йорданка Стоянова

Въпрос:

Ако живея pareja de hecho, какви права ще имам след смъртта на половинката ми от пенсията му?

Въпрос:

Може ли да се пенсионирам в Испания и да продължа да работя в Испания? Каква е процедурата по пенсиониране?

Димитър Костадинов

Въпрос:

На 64 г. съм. Приключила съм с паро и цяла година не получавам помощ, но ми се искаше да се пенсионирам. Обясниха ми, че нямам право нито на помощи, нито на пенсия, защото съм освободена дисциплинарно от работодателя. Подписах документите, защото съпругът ми работи там и не исках да му правя проблеми. Бях болнични една година и след операция, като се върнах, ми казаха, че имам 1 седмица отпуска. Аз исках да я взема по-натам, но ми отказаха. И като се върнах, ми казаха, че вече не работя там. Помощи над 55 г. не ми дадоха, защото съпругът ми работи.

В България имам 22 г. и 10 месеца, а в Испания имам 12 години и 8 месеца по общия режим. В България вече съм пенсионер. Ще мога ли да се пенсионирам в Испания и кога?

Благодаря предварително!

Сузана

Въпрос:

Здравейте. Отскоро сме в Испания с децата при жена ми и искаме да живеем тук. В момента тя е бременна и е работила до 19 февруари. Има 239 дни в Испания и 120 дни в България, но няма постоянна резиденция. Не я е подновила и има временна– бяла, от 2013 г. Как стои въпросът с майчинството? Ще може ли да получава? Тя е на 32 г., има банкова сметка на нейно име.

Искам също така да ви попитам признава ли се трудовия стаж в Испания, ако си работил в България и възможно ли е да си пусне парото, ако е така?

Асен Асенов

Въпрос:

Как мога да си приравня работният стаж от България към Испания за пенсия?

Георги Попов

Въпрос:

На 69 години съм. Имам в България 11 години трудов стаж и тук, в Испания, 9 години. Имам желание да се пенсионирам през януари 2019 г., когато ще имам 10 години трудов стаж тук. Моля, кажете ми, приблизително какъв ще бъде размерът на пенсията ми тук?

Йорданка Василева

Въпрос:

Аз съм на възраст 65 г. и 5 мес., предстои ми пенсиониране. В България имам 17 год. осигурен стаж,и тук, в Испания имам 9 год. осигурени. Моят въпрос към Вас е следният: Мога ли да се пенсионирам тук само с тези 26 год. трудов стаж и задължена ли съм да живея за постоянно в Испания, при условие че взимам пенсия от тук? 

Въпрос:

Може ли да обясните как стои въпросът с парото, при условие че дълго време съм била в болнични? Конкретно – до момента са 9 месеца в баха медика. Някой ми каза, че ще си загубя парото, а имам право на 2 години.

Благодаря предварително!

Симона

Въпрос:

На 66 г. съм. Имам 15 г. стаж в България и 2 г. стаж в Испания. Ако работя след пенсионна възраст, при условие че не съм направила необходимия стаж за пенсиониране тук,осигуровките взимат ли се под внимание за пенсия или ще ми я изчислят само върху стажа, който имам към момента на навършване на пенсионна възраст?

Димитрова

Въпрос:

Здравейте!

В България съм, но имам затруднения в решаването на въпрос, касаещ и испанското законодателство. Работя на трудов договор във фармацевтична фирма в София. В свободното си време рисувам непрофесионално. Нямам фирма, не съм регистрирана като свободна професия и не съм самоосигуряващо се лице.

По време на екскурзия в Барселона, показах снимки на рисунките си в магазинче за сувенири. Управителката изяви желание да продава оригинали или копия от тях. Доходите ми биха били инцидентни и не големи.

Въпросите ми са: 

1. Има ли законен начин като физическо лице, без да се регистрирам като свободна професия и като самоосигуряваща се, да получавам авторски възнаграждения  от продажбата на рисунките си или техни копия в Испания съгласно ЗДДФЛ?

2. Какъв документ трябва и мога да издам за получените авторски възнаграждения на управителката на магазина в Испания? Какви са реквизитите му?  

3. Трябва ли да сключа с нея договор за авторско възнаграждение съгласно ЗАПСП?

4. Как и кога трябва да декларирам тези доходи в България?

5. Облагат ли се тези доходи и с какви данъци?

6. Мога ли да получа доходите въз основа на издаден от мен документ в брой или трябва да дам банкова сметка?  

7. Може ли дъщеря ми, която живее в Барселона, да получи вместо мен доходите, за да се избегнат банковите такси между чуждестранни банки?

Благодаря Ви предварително за отделеното време!

Христина Петрова

 

Отговорите са публикувани в брой 602 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: