Нова дума

На 31 октомври връщаме часовника с час назад

zoom На 31 октомври връщаме часовника с час назад

28 октомври 2021

В 03.00 часа през нощта (испанско време) на събота срещу неделя – 31 октомври, се връщаме към зимното часово време. Тогава – за пореден път – ще преместим стрелките с час назад.

През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено. Някои държави от ЕС обаче предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

Тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време.

Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

"Топката е в полето на страните от ЕС, които трябва да стигнат до обща позиция в Съвета", коментира по-рано този месец говорител на ЕК. "Към момента темата е замразена. Държавите в ЕС не могат да се договорят помежду си", каза по-рано евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия – от 2014 година.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: