Нова дума

Когато хазаинът е агенция или компания

9 март 2017

В Испания, подобно на други страни, предимно средиземноморски, целта на повечето хора е да се сдобият със собствен дом. Въпреки това наемането на жилище става все по-предпочитано, особено сред младите семейства. Според някои специалисти вече 14% от населението на страната живее под наем. Цифрата все още е скромна и е далеч от тази във Виена, например, където 80% от хората живеят под наем, или от Германия – 50% от населението предпочита да е под наем.

Очертава се тенденция за ръст на наемането. На този фон възниква въпросът: как и от кого да се наеме жилище? В момента 97% от отдаваните под наем жилища са в ръцете на частни наемодатели. Офертата е „разнородна, разпиляна и ограничена“, твърди Хосе Перал, един от директорите на агенцията за недвижими имоти Solvia.

През последните години пазарът на наемането привлече нови „играчи“: да се наеме жилище чрез професионална агенция или специализирана компания се превърна в реална алтернатива. Сред новите са т.нар. „socimis“ (Sociedades Anónimas Cotizadas de Inversión Inmobiliaria, анонимни дружества за инвестиции в недвижими имоти, равнозначни на международните Real Estate Investment Trust), инвестиционни фондове и други компании от бизнеса на недвижимите имоти. Тяхната цел е да се превърнат в големите „хазаи“ на наеманите жилища. В момента подобна роля играят финансовите институции, но техният жилищен фонд за отдаване под наем е сравнително малък: CaixaBank има 40 000 такива жилища, а фондовете на Santander или Sabadell не надхвърлят по 10 000 жилища.

 

Пълният текст е публикуван в брой 575 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: