Нова дума

Важно за пенсионерите в Испания: декларация за живот в сегашните условия

zoom Важно за пенсионерите в Испания: декларация за живот в сегашните условия

13 април 2020

Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на Република България в Мадрид информира българските пенсионери в Испания относно изпращането на декларация за живот в настоящите условия на криза с COVID-19:

Испанската институция Seguridad Social съобщава, че всички пенсионери, които са представили декларацията си за живот, ще продължат да получават пенсията си в установената периодичност. Тези пенсионери, пребиваващи в чужбина (извън Испания), които не са представили декларация за живот в края на установения срок, ще продължат да получават пенсията си, тъй като този срок не тече до края на извънредното положение.

В края на извънредното положение в Испания ще бъде предоставен допълнителен срок за тези, които не са представили декларация за живот. Този срок би могъл да бъде изключен по отношение на онези лица, които пребивават в страни с наложени строги мерки за населението, действащи по същото време. Спирането на срока за представяне на декларация за живот повишава риска от изплащане на

пенсии след смъртта на пенсионера, поради което се предвижда предприемане на действия, като осъществяване на телефонен контакт или други мерки, които позволяват извършването на проверка на статуса на пенсионера.

Служба по трудови и социални въпроси,

Посолство на РБългария – Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

 1. От къде се взема декларация ЖИВОТ за продължаване изплащане на пенсия от Испания. Никъде ни пише и срещам голяма трудност. Пенсията от Испания е спряна, защото не е подадена такава декларация. Предварително благодаря ако някой ме посъветва !


 2. НОВА ДУМА 16/08/2021

  Уважаема г-жо Димитрова, може да свалите формуляр декларация за продължаване получаването на пенсия на испански и български от следния линк: https://www.nssi.bg/forusers/forms/114-ermdforms/decllive , да го попълните и да го заверите в НОИ по местоживеене в България. След това трябва да я изпратите по пощата на адрес на Seguridad Social в Испания и да изчакате още известно време, докато я обработят и възобновят изплащането на пенсията ви.

 3. Здравейте, аз имам следния въпрос:
  В годината колко често трябва да се декларира правото на испанска пенсия и какви са сроковете.
  Преди беше веднъж годишно, но сега не съм сигурна колко пъти трябва да пращам декларацията.

 4. Здравейте,
  Имам следното питане: лице, което е наследило работил в Испания българин и получава вдовишка пенсия от Испания, за да продължава да получава тази пенсия трябва да предостави декларация Живот.
  Моля за Вашият компетентен и своевременен отговор кой формуляр е необходим да попълни?


 5. Мехмед 18/11/2022

  Здравейте, понеже сайта на НОЙ вече е променен и линка не е валиден. https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/formulqri/formulyari-i-obraztsi-po-reglamenti/obraztsi-na-deklaratsiya-za-prodyljavane-izplashtaneto-na-bylgarski-pensii-na-litsa-jiveeshti-v-drugi-dyrjavi/

  това са заявленията който намерих в НОЙ, но ясно пише че това са заявления за получаване на българска пенсия за пенсионери които живеят извън България. Може ли същата която е на български и испански да служи за подаване във испания( fe de vida както те го казват).

  Благодаря предварително.


 6. НОВА ДУМА 21/11/2022

  Здравейте, Мехмед. Благодарим за уточнението. Повечето българи изпращат на испанския осигурителен институт тази декларация за живот, но за да бъдете сигурен, обърнете се към трудовото аташе в посолсвото на тел. 913 597 611. Поздрави!