Нова дума

Въпроси и отговори за пенсионирането – част 1

zoom Въпроси и отговори за пенсионирането – част 1

2 ноември 2017

Темата с пенсионирането в Испания и в България, започната в брой 590 на „Нова дума“, продължава с въпроси и отговори на присъствали в залата по време на срещата на 14 октомври със съветника по трудови и социални въпроси Елица Славчева и с адвокат София Николаева.

 

Какво става при пенсионирането между България и Испания, ако и в двете държави имаме право на пенсия?

Адв. София Николаева: Ако живея в Испания, навършил съм 65 години и имам 36 години и 3 месеца трудов стаж между България и Испания, съответно отговарям на условията за пенсиониране и внеса молбата за пенсиониране тук, испанското НОИ ще изчисли пенсията въз основа на годините, които съм работила в Испания, и ще вземе годините от България само като число, за да се сумират до изискването за 36 години и 3 месеца трудов стаж. В същото време испанското НОИ ще прати тази молба за пенсиониране в  България. Там НОИ ще види – съгласно българското законодателство, – дали изпълнявам условията за пенсиониране в България.

Ако аз, въз основа на годините трудов стаж, които имам в двете държави, не изпълнявам условията за пенсиониране в България, то тогава ще ме пенсионират единствено в Испания. И трябва да следя в момента, в който изпълня условията за пенсиониране у нас, пак да внеса молбата. Не е нужно да се ходи в България, тази молба може да се внесе тук, в INSS. Формулярът е – пенсия на основа на европейски регламенти, вписва се, че вече сте пенсионер в Испания и искате INSS по служебен път от България да получи отговор.

Другият вариант. Аз съм на определени години и имам стаж, получавам си  моята пенсия, примерно 150 лв. в България. Решавам да се пенсионирам на основата на европейски регламенти в Испания. Взимам документ от НАП у нас, където българската администрация дава информация какъв е размерът на моята пенсия. Внасям си молбата за пенсиониране в Испания, където указвам, че вече съм пенсионер в България. Изисквам да ми се изчисли пенсията в Испания въз основа на годините, които съм работил тук. Ако тези години не стигнат, във формуляра се отбелязва да се вземат годините от България, за да се покрие изискването за 36 години и 3 месеца стаж. Но размерът се определя на база на работените в Испания години.

Мога ли да получавам пенсиите си от България и Испания като една сума?

Адв. София Николаева: Отговорът е – не, защото са две различни администрации. Ако аз искам българското НОИ да ми плаща пенсията в испанската сметка, то тогава ще отида в дирекция „Европейски регламенти“, за да внеса молба с искане за това. И обратното в Испания. Представете си, че сте пенсионер в Испания и решавате да живеете в България и искате тази испанска пенсия да я получавате в сметка у нас. Отивате в INSS, попълвате формуляр и пишете къде искате да ви се внасят.

Следователно – мога да получавам двете пенсии в една и съща банкова сметка, но не може да ми ги изплаща един и същи орган, защото България ми плаща въз основа на това, което съм работил в България, а Испания – въз основа на това което съм работил в Испания.

 

Още въпроси и отговори на Елица Славчева и адв. София Николаева са публикувани в брой 591 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: