Нова дума

Seguridad Social пусна симулатор, който изчислява пенсията

Seguridad Social пусна симулатор, който изчислява пенсията

12 ноември 2015

Кога ще се пенсионирам? Колко ми остава до пенсия? Много граждани си задават тези два въпроса. С наближаване на възрастта за пенсия обаче, се появяват още неясноти: Какво ще случи, ако сменя работата си? Струва ли си да подпиша специално споразумение? Трябва ли да променя осигуровките си като autónomo? Какво ще се случи, ако се пенсионирам предсрочно или ако отложа това за след определената ми дата?

Отговорите на всички тези въпроси може да намерите чрез симулатора за изчисляване на пенсията на портала Tu Seguridad Social, който институцията пусна на разположение на гражданите.

Симулаторът дава възможност да разберете евентуалните дати за пенсионирането си, приблизителният размер на пенсията и да получи пълни данни за изчислението. Той разполага с базата данни от Seguridad Social за всеки гражданин и дава възможност да пресметне размера на пенсията, която ще получава в бъдеще, без значение на каква възраст е в момента и колко време му остава до пенсия. Това бе съобщено при представянето на електронната услуга.   

Достъпът до симулатора става от интернет адрес http://tu.seg-social.gob.es, след предварителна регистрация. Както „Нова дума“ писа преди време, този портал дава възможност за бърза и лесна поръчка на европейска здравна карта за осигурените в момента лица, за изваждане на сертификат за право на здравно обслужване, за проследяване движението на подадени в Seguridad Social документи и др. Регистрацията обаче изисква код, който всеки гражданин може да получи лично в някои от офисите на Социалното осигуряване или на Данъчната агенция. (Ако разполагате е дигитален сертификат или имате испанско електронно DNI, ще си спестите разкарването и може директно да влезете в сайта.)

След като потребителят има своя код за достъп и влезе в Tu Seguridad Social, на началната страница на неговия профил излиза информация колко време е осигуряван и колко време му остава до покриване на необходимия стаж за пенсия. От същата страница се осъществява достъпът и до симулатора за изчисляване на размера на пенсията.

 

Пълният текст е публикуван в брой 542 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: