Нова дума

Неконтрибутивни пенсии при липса на стаж и при инвалидност

Неконтрибутивни пенсии при липса на стаж и при инвалидност

6 август 2015

Неконтрибутивните пенсии (pensiones no contributivas) са вид помощ за тези граждани, които се намират в ситуация на нужда, не разполагат с достатъчно средства за живот, както и за онези, които не са осигурявани никога или не разполагат с достатъчно трудов стаж, за да получат контрибутивна пенсия (свързана с трудова дейност). Целта е да се гарантира получаването на един минимален доход.

Този тип пенсии могат да бъдат получени в случай на инвалидност или при пенсиониране. Администрирането на pensiones no contributivas е отговорност на компетентните органи във всяка автономна област, както и на местните офиси на Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO) в градовете Сеута и Мелия.

В тази статия ви представяме общите условия за получаването на тази пенсия, но имайте предвид, че Съветите по социална политика към всяка автономна област може да изискват допълнителни документи и пр.

ПЕНСИЯ ПРИ ЛИПСА НА ТРУДОВ СТАЖ

Тази пенсия гарантира на лицата, които са навършили възраст за пенсиониране и са в тежко икономическо положение, получаването на минимална сума, както и на безплатно медицинско обслужване, предоставяне на лекарствени средства и достъп до допълнителни социални услуги, въпреки че не са се осигурявали или нямат достатъчно трудов стаж, за да получат контрибутивна пенсия.

Изисквания

Бенефициенти на този тип пенсия могат да бъдат испански граждани и граждани на други държави, законно пребиваващи в Испания, които отговарят на следните условия:

- Да са навършили 65 или повече години.

- Да са пребивавали законно на територията на Испания минимум 10 години в периода от 16- до 65-годишна възраст. Две от тези десет години следва да са непосредствено преди датата на подаване на молбата за пенсиониране.

- Да не разполагат с достатъчно средства за преживяване. Счита се, че лицето не притежава достатъчно средства, когато изчисленият му годишен доход е по-нисък от минимално определения (за 2015 г. той е 5136,60 евро).  

Ако доходите на кандидатстващото лицето са по-малки от споменатата сума, но то живее в едно домакинство с членове н семейството си...

 

Пълният текст е публикуван в брой 536 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Dani 21/02/2016

    ZDRAVEITE OT 12-GODINI JIVEQ V ESPAÑA OPERIRAJAME OT DISCOVA GERNIA MOGA DA JODQ NO NEMOGA DA RABOTQ MNOGOMIE TRUDNO JODIJ V S.S V SALAMANCA I MI ODGOVORIJA CHE NEMOGAD DA NAPRAVQT NICHTO AS PITAM KAKVO I KADE TRQBVA DA NAPRAVQ