Нова дума

Предстои ми развод. Какво трябва да знам?

zoom Предстои ми развод. Какво трябва да знам?

9 март 2017

Ако решението за развод вече е взето и имаме непълнолетни деца, трябва да знаем някои основни неща във връзка с процеса, който ни предстои. Въпреки че обстоятелствата във всяка връзка са различни и всеки развод си има своите особености, смеем да твърдим, че има общи елементи и въпроси в бракоразводните дела. Споделяме с вас отговорите на най-често задаваните въпроси от нашите клиенти.

Какви видове развод съществуват в Испания?

Според испанското законодателство има две възможности за прекратяване на брачния съюз: развод по взаимно съгласие и развод по исков ред.

Процедурата при първият вариант е по-бърза и финансово по-изгодна. При развода по взаимно съгласие е възможно един адвокат да подготви и представлява и двамата съпрузи в процеса.

При развода по исков път няма взаимно съгласие между съпрузите, процесът е по-продължителен и е значително по-скъп от финансова гледна точка.

Трябва ли да се докаже вина на някой от двамата съпрузи за разтрогване на брака и нужно ли е да се заяви причината за развода?

Не, не трябва да се заявява причината в молбата за развод. Изявяването на желанието за прекратяване на брачния съюз е достатъчно и никой не може да ви иска обяснение за вашето решение. Дори в случаите на противопоставяне срещу исковата молба, съдията не може да отхвърли молбата ви за развод.

Мога ли да подам молба за развод в Испания, ако и двамата съпрузи сме чужденци или ако съпругът ми е испанец и живее извън страната?

Да. Испанският съд е компетентния орган, когато се изпълнява някое от следните изисквания:

  • Испания е страната на постоянно местожителство на двамата съпрузи.
  • Испания е последното местожителство на съпрузите.
  • Ако е постоянното местожителство на ищеца.
  • Ако Испания е постоянното местожителство на ищеца, в случай че е пребивавал в страната поне 1 година непосредствено преди подаването на молбата.

Ако съм чужденец и се разведа в Испания, съдебното решение признава ли се в моята държава?

Да. Ако страната е член на Европейското икономическо пространство, има възможност за директно признаване на съдебното решение.

 

Пълният текст на статията на адв. София Николаева (тел. 691 466 305) е публикуван в брой 575 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: