Нова дума

Песните на Росица Пейчева – в основата на спектакъл за Трети март в Сеговия

zoom Песните на Росица Пейчева – в основата на спектакъл за Трети март в Сеговия

9 март 2024

Вече почти 18 години Българско неделно училище „Христо Смирненски“ – Сеговия, пише история на територията на Испания. Създадено е през учебната 2006/2007 година от Хилда Първанова – основен стожер и преподавател и до днес, като започва със седем деца тогава, за да стигне до 146 ученици сега, разпределени от предучилищна група до 12 клас. „Много абитуриенти изпратихме вече, имаме много завършили студенти, а някои от тях дори имат и деца“, споделя ръководителят на учебното заведение Людмила Димитрова. Разговаряме с нея и с хореографа на театрално-фолклорна формация „Възрожденче“ към училището Теодора Русева. Поводът – „Заедно, за да бъде България“: уникалният спектакъл по творчеството на народната певица Росица Пейчева, с който отбелязаха националния ни празник в зала Julio Michel в Сеговия преди седмица.

- Как Вашите възпитаници отпразнуваха мартенските празници – едни от най-обичаните от българите?

Людмила Димитрова: - Нашето училище винаги отдава особено внимание на българските празниците, защото тяхната подготовка и реализация е най-нагледният метод да предадем на децата традициите и историята ни, обичаите… Мъниците имаха за задача да посрещнат баба Марта и да поздравят мама, стоплиха публиката и изненадаха своите майки с покана за специален танц на сцената. Няма такава радост в детските сърца и майчините очи! Техни ръководители са Лора Ниновска и Мария Иванова.

След тях учениците от среден курс с ръководител Хилда Първанова ни върнаха към историята и ни приземиха от забързаното ежедневие чрез стихове за нашите герои, за да си припомним, че сме здраво свързани със земята българска и историята ни е да я знаем, помним и предаваме, за да не ни подиграват чужди племена. И с гордо вдигната глава да заявяваме, че сме българи! Много силно бе и тяхното представяне!

Тази година изявата на големите ученици беше вълшебна. Сбъднахме една мечта и поставихме ново начало.

- Бихте ли споделили подробности, защото спектаклите, с които отбелязвате важни за България дати, са Ваша запазена марка? Какво бе по-различното тази година?

Теодора Русева: - За мартенските празници, ние от театрално-фолклорна формация „Възрожденче“, подготвихме фолклорен спектакъл, посветен на Трети март – нашия национален празник. Имахме много малко време за поставянето на сценария, но децата се отдадоха безрезервно със сърце и душа, и само за 4 репетиции успяхме да се подготвим. Но по-важното е, че отвориха душите си и приеха българския фолклор в сърцата си. Преживяваха всичко по време на репетициите и на сцената изненадаха не само гостите и родителите си, но и нас – техните ръководители. С театрални действия и фолклорни хореографии те разказваха историята за Освобождението на България. Наистина беше вълшебно, истинско и красиво. Ученици и ръководители случихме един спектакъл, който досега не е правен никъде.

- Защо решихте в спектакъла да акцентирате върху творчеството на народната певица Росица Пейчева?

Людмила Димитрова: - Защо ли? Защото нейното творчество е хранилището на автентичния български фолклор. В песните й се пази с изключително внимание и почит всеки детайл, пресъздава максимално истинското народно творчество, което е наистина ценното. Всъщност тя, като изпълнител и човек, без да си поставя за цел, без да иска, пося в мен зрънцето на автентичния фолклор – онзи който трябва да съхраним, и аз бях длъжна да го предам на децата. Роси Пейчева дойде в Мадрид през юли 2022 г. на фолклорния фестивал „Етно-България“, който тогава организирах. След като си тръгна, аз бях длъжна да продължа това, което ми остави. Роди ми се идеята върху нейните песни и посредством фолклорни хореографии и театър да изучаваме и представяме автентичния български фолклор с нашите ученици. Да, но ми трябваше и художествен ръководител. Оказа се трудна задача, не намирах такъв... Не беше никак лесно, защото този човек, освен да може, трябва и да почувства нещата, така както ги чувствам аз, да вложи цялата си обич, за да можем заедно да посеем това зрънце у децата. Аз не си оставям децата на който да е, а това, което Роси Пейчева ми предаде, го пазя много ревниво. Но съдбата си знае работата и през 2023 г. ми изпрати Теодора Русева. 30 секунди ми бяха достатъчни, за да я разпозная и на втория ден я попитах, дали ще ми помогне. Каза ми „ДА!“ и „Заедно, за да бъде България“ се роди! Минахме и минаваме през всякакви перипетии заради тази ни любов към фолклора, но успяхме. Ето ни днес тук!

- Децата как приеха идеята? Успявате ли да предизвикате интереса им към българския фолклор?

Теодора Русева: - С радост мога да кажа, че днес те се чувстват наистина горди българи, че фолклорът е важен за тях и с жажда искат още. Гордеят се със стореното, почувстваха фолклора с душите си, както отбелязах и на сцената след тържеството. Победата на един учител е тогава, когато това, което дава на своите ученици, е не защото трябва, а защото те го приемат в сърцето си, обикват го и го превръщат в свое! Е, вече е тяхно!

Людмила Димитрова: - А аз предадох светкавично на Роси Пейчева (която между другото беше виртуално с нас на концерта, за да ни поздрави и да ни попее), че най-голямата ни радост като учители е, че децата отвориха сърцата си и дадоха на сцена повече от всичко, че вече съм спокойна, че зрънцето на оня фолклор, който тя ми даде, е предадено и посято. Сега ще цъфти в детските сърца.

- С какви чувства българската общност в Сеговия посрещна спектакъла „Заедно, за да бъде България“?

Теодора Русева: - О, беше неописуемо! Няма такова изживяване – залата онемяла, притаила дъх и със сълзи в очи очакваше случващото се на сцената, преживяваше събитията, изпълнени с радост и удовлетворение. А колко са красиви българските деца в народни носии, колко са горди родителите от това, което децата им случваха на сцената... Атмосферата в залата беше на двеста сърца, туптящи в едно! Топло, истинско, а навън падаше сняг на парцали… Никой не се интересуваше за после, важното беше какво се случва вътре!

- Какво доведе Теодора Русева в Испания?

Теодора Русева: - Любовта... е силата, която ме движи винаги в живота, а и в работата! Обичам да обичам това, което правя! Особено, когато резултатите са така истински и топли!

- Имате вече една сбъдната мечта. Предстои ли нещо още по-мащабно? Може би турне на театрална формация Възрожденски в Испания?

Теодора Русева: - Това е едва началото на всичко, което тепърва предстои. Искрицата и любовта към нашия фолклор е запалена в сърцата и в очите на децата, а това е средството, с което имаме намерение да завладяваме още много сцени и български сърца навсякъде!

Людмила Димитрова: - Най-важното се случи – намерихме се: „Заедно, за да бъде България“!

 

Още снимки от празника може да видите на следните два линка: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=www.colegio.bulgaro.segovia.es&set=a.919646570169915

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.919663380168234&type=3

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: