Нова дума

Шести „Интернационален ден“ в Ла Нусия

zoom Шести „Интернационален ден“ в Ла Нусия

25 април 2019

Шести „Интернационален ден“ в испанското градче Ла Нусия, провинция Аликанте, се проведе на 7 април т.г. През 2017 г. градчето е обявено за втори път за „най-добро Европейско селище на спорта за всички времена“ от Европейския парламент. На територията му от 21,36 кв. км  живеят 18 548 жители, като 43% от тях са чужденци от 85 различни националности.

Сред 42-те националности, които представиха своята култура, фолклорни танци и традиционна гастрономия тази година, България взриви залата с изпълненията на Фолклорната танцова група „Балканджиите“ към българската Асоциация за фолклор и култура „Балканджиите“ – гр. Ла Нусия, специалните гости от София – танцова група „Хорце“ и Клуба по художествена гимнастика „Ритмика“, също от гр. Ла Нусия. Стотици българи, стекли се от различни краища на областта, добавиха към българското участие настроение и цвят с автентичните си народни носии, а генералният консул на Република България във Валенсия Цветелин Цолов даде институционална подкрепа на представянето на страната ни, развявайки високо българския трибагреник от сцената на събитието. Г-н Цолов за втора поредна година беше специален гост на кмета на града г-н Бернабе Кано, с когото обсъдиха и предстоящия шести пътуващ събор „На мегдана на другата България“, който ще се проведе на 11 и 12 май т.г., също в гр. Ла Нусия и ще бъде под патронажа на съпругата на президента на Републиката г-жа Десислава Радева.

Уникалната атмосфера на международното събитие в Ла Нусия, което продължи седем часа (от 11.00 до 18.00 ч.), показа за шеста поредна година, че нашият общ дом – Европейският съюз е уникален, тъй като многообразието в него не разделя, а сплотява нашето голямо европейско семейство и запазвайки културното многообразие, хората могат да живеят заедно в името на мира и прогреса.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: