Нова дума

Mоя страна, моя надежда!

Mоя страна, моя надежда!

24 май 2018

Ако мислите, че събора на българите във Валенсия, наречен „Гергьовден”, е традиция, веднага ще ви кажа, че грешите. Със своето IX издание той вече се е превърнал в емоционална и жизнена необходимост, потребност за хората, носещи в сърцето си България и надеждата за нея. Онази силната, яростната, лудата надежда, която ни кара да плачем от радост, когато детето пред всички пее народна песен или играе народен танц, и тогава трепва нещото и разбираш, че вървиш по вярната пътека. Близо или далеч от родината, когато следваш сърцето и съдбата си, винаги ще намериш правилния път и верните хора. Верните хора и тази година бяха на деветия по ред събор на българите, живеещи в област Валенсия, организиран от асоциация на жените „Бялата лястовица” и осъществен от танцов състав „Българска роза” към асоциацията.

Съборът е първият по рода си и единствен организиран по един много специфичен начин, позволяващ присъстващите да гледат и участват във фолклорната програма непринудено, като нещо естествено, идващо от народопсихологията и емоционалния ни генезис.

Деветият по ред събор на българите от област Валенсия и тази година се проведе в парка "La Хоpera" до Алхемеси, като по изключение беше преместен в първата събота на месец май, а не както преди в неделя.

На 5 май сред природата си дадоха среща танцовите състави дошли от цяла Испания и всички техни приятели и почитатели на фолклора, така както са го правели нашите предци - народни хора и песни, хубава храна и много наздравици с приятели и познати. Такъв е нашият събор сред природата, истински, като самия наш живот, малко труден и пепелив, но истински. 

Гости на събора и тази година бяха ФФ „Гергьовден“ от гр. Барселона, ТС „Нестинари“ от гр. Палма де Майорка, ФФ „Еделвайс" от гр. Торент, ТС „Дивна България“ от гр. Мадрид, ТС „Фолклорна магия“ от гр. Дения, ГНХ „На мегдана“ от гр. Гандия и за първа година КНХ „Тракия“ от гр. Гуадалахара.

Асоциация на жените „Бялата лястовица”, като организатор, изказва сърдечни благодарности към танцьорите и техните ръководители за прекрасните изпълнения, оценява труда и усилията положени изцяло на доброволен труд.

Радост и гордост бяха и малките участници от БНУ„Родоюбие“ от гр.Валенсия, ДТС „Нестинари“ гр. Палма де Майорка, БНУ„Христо Ботев“ от градовете Торент и Алзира. Специално участие имаше на вече популярните солисти в Испания Мирена Герова, Джонатан Костов и Александра Митева.

Фолклорната програма на събора приключи с „Веселиново хоро“ в изпълнение на ФГНПТ „Българска роза“ гр. Валенсия, ТС „Нестинари“ гр. Палма де Майорка и ФФ „Гергьовден“ гр. Барселона, със специално пoслание към любителите на българския фолклор за единство и сплотеност, oрганизиран и  направен по идея на Евелина Петрова.

За осъществяването на един такъв голям проект са нужни много усилия, доброволен труд, а също така и финансови средства.

Асоциация на жените „Бялата лястовица” благодари на фирмите спонсори,  без който съборът  нямаше да бъде възможен.

Благодарим и изказваме признателност на Кметство  Алхемеси, Телефонна компания Dijimobil, Юлиана Павлова представител на Vision, “Bar del Este”, Ocasión Premium Car SLU, Цветелина Петрова адвокат, Снежана Добрева - Aegon España SAU seguros, Светлин Живков - транспортна фирма,  Forzaval 3000 SL, Милка Илиева представител на Amwoy и Рени Русева.

С парите събрани от спонсорството  се поеха разходите по наемането на сцена и озвучаване. Както винаги искрени благодарности и на всички членове на асоциацията – организатор, на техните семейства, които за девети пореден път дадоха безкористната си помощ за доброто организиране и осъществяване на събитието, признато както в Испания, така и в България - от Държавната агенцията на българите в чужбина, за най-колоритното и автентично събитие целящо съхраняване на българското самосъзнание и самобитност.

И за да завърша, ще кажа само едно – докато има български фолклор, ще я има България и нашата надежда за нея – едно по-добро бъдеще!

 

Царинка Панева,

Асоциация на жените „Бялата лястовица“ – гр. Валенсия 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: