Нова дума

Среща на училищни ръководители с експерт от МОН

zoom Среща на училищни ръководители с експерт от МОН

24 май 2018

Първо българско неделно училище „Св.Иван Рилски“ вМадрид бе домакин на среща-разговор на ръководители и учители от българските училища в Испания с Асен Петров – държавен експерт от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа" на Министерство на образованието, отговарящ за училищата в Испания.

По време на събитието, което се проведе на 13 май, бяха обсъждани някои от новите положения в ПМС за следващата учебна година и стана ясно, че ново училище в чужбина ще може да бъде създавано само със записани реално 20 деца, а не 10, както досега. Филиалите пък предоставят документи за регистрация като на ново училище. Това са само някои от мерките, които се предприемат, за да се спре „роенето“ на неделните училища в чужбина.

Експертът от МОН уточни, че вече има система, която спира т.нар. „мъртви души“, тъй като вече по ЕГН може да се провери в кое българско училище зад граница е записано детето.

Членът на УС на АБУЧ Адриана Любенова от Пловдивския университет, която също бе гост на срещата, информира за улеснения начин за легализиране на дипломи от чужбина в България и каза, че процедурата отнема около месец.

След срещата последва открит урок в първи клас „ Всички букви зная, мога да чета“ и тържествено връчване на удостоверенията на учениците от  първи и 12 клас на училищата към асоциация „Балкан“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: