Нова дума

Розите на България във Валенсия

zoom Розите на България във Валенсия

24 май 2018

Обединени от една идея на МОН, стотици българи се събраха във Валенсия на 11 май и всички заедно почетохме един от най-светлите празници – деня на Светите братя Кирил и Методий. Организатори  и участници в инициативата „Розитите на България” бяха българските училища „Христо Ботев” – Торент и Алзира, и „Васил Левски” - Валенсия. Официални гости бяха генералният консул на България във Валенсия Цветелин Цолов, Fernando Giner, председател на Ciudadanos Valencia  и съветника му Emilio Orts, както и Luis Santamaria , депутат към Община Валенсия и председател на PP във Валенсия.

Учениците и  танцовите състави на училищата бяха подготвили богата музикална програма. Концертът започна с незабравимата българска песен „Нашата мила родна страна“ в изпълнение на ученици при ПБНУ „Васил Левски“, а след това ФФ „Еделвайс“ и  ученици от БУ „Хр.Ботев“ - Торент и Алзира   изпълниха народния танц „Пролетно настроение“. Програмата продължи с „Варненски танц“ в изпълнение на Фолклорна формация „Български ритми” към Асоциация ,,Прогрес“-Валенсия. А 8-годишният Адриан от Алзира ни поднесе една хубава българска народна песен „Тръгнала е Дена мома“. Ученици от 1- клас при ПБНУ ,,Васил Левски“ танцуваха с трепет пред нас ,,Джиновско”. Чухме „Залюбих, мамо, три моми“ – чудно и сладкопойно изпълнение на  народната песен, в изпълнение на трио - Вася, Даря и Селин, ученички от БУ „Хр.Ботев“, Торент. За доброто ни настроение се погрижиха и ученици от 4-9 клас при ПБНУ,, Васил Левски “, които  изпълниха  ,,Трите пъти” и ,,Рипни  Калинке“. Букет от цветя и ритмите от красивата Пиринска Македония ни поднесоха  ФФ „Еделвайс“ - Торент  с тяхното изпълнение – „Македонска китка“, с което избухна публиката в бурни ръкопляскания. А Фолклорна формация ,,Български ритми” ни пренесе в едно от кътчетата на България със завладяващия ,,Шопски танц”.

Накрая всички заедно запяхме ,,Една българска роза“ - една песен за всички българи по света!

Хванати за ръце на кръшно българско хоро, под звуците на „Празнична сюита“ в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл „Тракия“ завърши нашият чудесен празник. И по какъв по-добър начин, ако не чрез музиката и танца да изразим това, което чувстваме. Това е и целта на този флаш моб – да преживяваме България заедно, да привлечем към българското, към красива България. На 11 май 2018 г.  почувствахме този общ български празник, посветен на Кирил и Методий и нашата писменост, празник който обединява, приобщава и ни кара да трепнем със сърце изпълнено от умиление и гордост всички българи по света, в което и кътче да сме!

Янка Недялкова,

Асоциация „Света София от Леванте“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: