Нова дума

Първата българска асоциация в Испания отпразнува 15-годишен юбилей

zoom Първата българска асоциация в Испания отпразнува 15-годишен юбилей

24 май 2018

Асоциация на българите „Балкан“ отбеляза на 12 май във Фуенлабрада 15 години от началото на дейността си. „Балкан“ е първата българска асоциация в Испания, която развива редица дейности, свързани със запазването на българските традиции, език и култура, като например обучение в българските неделни училища, сформиране на танцови състави за българска народна музика и други.

​Заедно с 15-ата годишнина на асоциация „Балкан“ бе отбелязан и 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

На тържеството присъстваха извънредният и пълномощен посланик на България в Испания Иван Кондов, Петя Цанева, председател на асоциация "Балкан", г-н Асен Петров, представител на МОН, г-жа Адриана Любенова, член на Управителния съвет на АБУЧ, общински съветници от кметството на Фуенлабрада.

В словото си посланик Кондов изтъкна огромната роля  на създателя и ръководителя на асоциация "Балкан" Петя Цанева за опазването на българщината сред сънародниците ни в област Мадрид. Той подчерта също нейния принос за създаването и развитието на много други асоциации на българите в Испания, които са използвали опита й, иновативните й идеи и пример.

Посланик Кондов поздрави присъстващите и с предстоящия Ден на българската просвета и култура - 24 май, като отбеляза значимия принос на създателите на славянската азбука-братята Кирил и Методий, за световното културно наследство и езиково многообразие. Книжовността е дала сила на българите и е запазила техния дух и идентичност през вековете и до  наши дни.

Празникът продължи с изпълнения на стихотворения и песни на български език, както и на фолклорни танци от учениците от училището "Св. Иван Рилски" към Асоциация "Балкан".

Асоциацията беше организирала различни кръжоци, в които се включиха малки и големи, а в края на деня беше подготвила и голям фолклорен концерт в един от парковете на Фуенлабрада.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: