Нова дума

На 11 май - български хора в Мадрид, Валенсия, Бургос, Валядолид и Уманес

zoom На 11 май - български хора в Мадрид, Валенсия, Бургос, Валядолид и Уманес

9 май 2018

Българи в над 25 държави ще танцуват традиционно българско хоро, за да отбележат 11 май - празника на Светите братя Кирил и Методий. По инициатива на Министерството на образованието и науката (МОН) в кампанията ще се включат учениците от български неделни училища, както и техните учители, родители и приятели. Проектът се организира в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина. Инициативата "Розите на България" обединява над 50 български неделни училища в чужбина. Сред тях са училища в Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР. Те ще се включат в специално организирани събития, чрез които ще почетат създателите на българската азбука. На 11 май 2018 г. танцовите състави към неделните училища ще поканят всички присъстващи да танцуват заедно традиционно хоро под звуците на "Празнична сюита" в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио и ансамбъл "Тракия". Успоредно всяко училище ще има възможност да организира базари, изложби на рисунки, резултати от конкурси, пленери и др.. "Вярваме, че каузата ни ще обедини нашата общност по целия свят и заедно ще почетем Светите братя Кирил и Методий. Каним всички наши сънародници да подкрепят инициативата в името на съхранението и разпространението на българския език и култура по целия свят", заяви Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

Ето информация за събитието в Испания:

Мадрид

Първо българско неделно училище „Св. Иван Рилски” ще участва в инициативата на МОН, като хорото ще започне от 19.00 ч. в Parque del Cerro de Tio Рio – Calle de Benjamín Palencia, 2; 28038 Madrid (метро Buenos Aires-línea 1).

Асоциация  „Балкан“ ще продължи със събитие и на следващия ден – 12 май (събота), когато тържествено ще чества 24 май. Началото е в 10:00 ч. в Parque lineal, Av. de España, 7; 28941 Fuenlabrada, Madrid. Програмата включва концерт на ученици от български  училища в Испания; концерт на танцовите състави към български организации в Испания; съпътстващи събития; работилници за български приложни изкуства и занаяти.

Валенсия

Първо българско неделно училище „Васил Левски” – Валенсия, и Българско училище „Христо Ботев” – Торент, организират хорото в града, като началото е също в 19 ч. на 11 май, на входа на Parque Gulliver, адрес: Jardín del Turia, s/n, 46023 Valencia.

Валядолид

Училище "Св. Св. Кириил и Методий" към асоциация „Стара планина“ – Валядолид, също ще се включи в инициативата на МОН „Розите на България“. На 11.05.2018 г. децата от БНУ ”Св.Св.Кирил и Методий”, учениците от хора “Децата на България”, ДТФ ”Зорница” и ТС ”Огнени ритми” с песни, танци и стихове ще вземат участие в мероприятието.

Началото е в 19.30 ч. на Plaza Espana във Валядолид.

Всеки, който желае да почувства една чисто българска атмосфера, да заповяда!

Бургос

Децата от Българско неделно училище „Райна Княгиня” – Бургос, и ТФ ''Копаница'', ще извият кръшно българско хоро на 11 май от 17,30 ч. в двора на училището Maristas, адрес: Calle Pozanos, 1, 09006 Burgos.

Уманес де Гуадалахара

Българско неделно училище "Георги Сава Раковски" ще посрещне всички желаещи да се хванат на българското хоро на 11 май от 17 ч. на Plaza de Santa Maria de la Cabeza в Humanes de Guadalajara.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: