Нова дума

България участва в интеркултурния фестивал „Ден на пролетта“

zoom България участва в интеркултурния фестивал „Ден на пролетта“

5 април 2018

Интеркултурният фестивал „Ден на пролетта“ се състоя на централния площад в град Торрент, област Валенсия на 24 март т.г. В събитието, организирано от българската асоциация „Св. София от Леванте“ със съдействието на кметството на града и под патронажа на българското консулство, взеха участие фолколорни формации от различни държави по света и региони на Испания. Страната ни бе представена от учениците от българско неделно училище „Христо Ботев“, фолклорна формация „Еделвайс“, фолклорна група за народни песни и танци „Българска роза“, групата за народни танци „Хоро“ – София и фолклорно трио - Кюстендил. Сред чуждестранните участници бяха танцовият състав на културен център „Росиеро Андалуз“ от автономна област Андалусия, танцовия състав от Торрент „Лю и Дос“, украйнската асоциация „У-Хармония“ и танцовия състав на асоциация „Про-Датина“ от Румъния. Латинска Америка беше представена от фолклорния ансамбъл „Капоралес сан Симон Кочабамба от Боливия и представителите на асоциация „Куалтемок“ от Мексико. На тържественото откриване на фестивала присъстваха заместник-кметът по културата и заместник-кметът по образованието на града, както и стотици български и испански граждани от различни краища на областта. Завеждащият консулската служба Анна Руски поздрави участниците и гостите на събитието. В речта си тя изтъкна, че подобни прояви са прекрасна възможност за популяризиране на българската култура и фолклор и най-вече за сближаване и сплотяване на българската и чужди общности и създаване на нови контакти и приятелства.

Ето повече информация за събитието, която предоставиха от Асоциация „Света София от Леванте“: „На 24.03.2018 г /събота/ , Асоциация „Св.София от Леванте“/ БУ „Хр.Ботев“-Торент/Алзира честваха междукултурния фолклорен фестивал „Ден на пролетта“ в Торент,  Валенсия. Заедно с  фолклорните формации от  различни страни на света и региони на Испания осъществихме европейския девиз  „Единство в многообразието“, защото успяхме да превърнем този фестивал в “уникална платформа за представяне на културна идентичност, за създаване на контакти, взаимодействие и интеграция” по думите на председателя на ДАБЧ, Петър Харалампиев.

А министърът на образованието господин Красимир Вълчев в поздравителен адрес до организатори и участници споделя, че е благородна мисията на създаването на “трайни партньорства между нашите сънародници извън България в името на доброто бъдеще на децата ни”.  Историята и българския национален дух се градят на основата на традициите, а запазването на традициите и народните обичаи е от първостепенно значение за запазване на народността. И както вярва Камелия Любенова: “важно е участието на нашите деца в такива мероприятия, както да им служим за пример, за да продължат традициите и да можем да ги възпитаме в основните ценности: уважение към своя корен, семейство и ближен”.

С гордост и плам в сърцата изразихме любовта си към българското и доказахме, че сме достойни да съхраним националното ни самосъзнание, да предадем завещаното ни културно наследство на идните поколения, да им покажем как се обича, как се чувства българската песен и българския танц.

Провеждането на междукултурния фестивал беше организирано от Камелия Любенова, председател на асоциация „Св.София от Леванте“ и музикален ръководител Г. Златковска, както и от педагогическият екип на БУ „Хр.Ботев“-Торент и Алзира. Отправяме нашите най-сърдечни благодарности за оказаното ни съдействие от страна на МОН за помощта им нашите деца да могат да творят всяка година, Община Торент, Федерацията на гражданските асоциации за Торент и областта /FAC/,  както и на нашите спонсори – „Балканика“ и  таверна „Олимпия“. Събитието уважиха първият  консул на България във Валенсия – Ана Руски, общинският съветник на образованието – Патрисия Саес и общинският съветник - Сузи Феррер, , председателят на FAC – Ангел Бустос. Благодарим за поздравителния адрес от министъра на образованието Красимир Вълчев и за приветствието от председателя на ДАБЧ – Петър Харалампиев.

Фестивалът бе предхождан от пищно дефиле и открит от домакините  на събитието -  учениците от БУ „Хр.Ботев“  Торент и Алзира и фолклорна формация „Еделвайс“. Насладихме се на грациите от ФГНПТ „Българска роза“ и тяхното северняшко и тракийско хоро.

Директно от  България в същия ден пристигнаха група за народни танци “Хоро”, Княжево, София, които с огромно желание и хъс ни зарадваха с петрунино хоро, Вела и мъжко ширто.  Изказаха специални благодарности  за топлото посрещане, споделиха че организацията е била много добра и  ни пожелаха този фестивал да го направим традиция.

На фона на прекрасните  гласове  на фолклорно трио Кюстендил, България се извиха дълги хора, а Александра Митева, ученичка от БУ „Хр.Ботев“ Торент, многогодишна лауреатка от конкурси,  ни върна край шепота на дърветата в Родопи и българската песен.

Танцовите състави от културен център „Росиеро Андалус“, със  своето впечатляващо  фламенко  и с тангото от Трияна и Кадис ни понесоха в най-топлия южен край на Испания. Андалуското изкуство беше представено и от асоциацията „Приятели на андалуската култура“ в Торент с чудесните си изпълнения на танго, румба и булерия, а местният танцов състав  от Торент – „Лю и дос“ ни представи най-добрите фолклорни танци и песни от Валенсия.

Празникът продължи с прекрасните изпълнения на танцьорите от следващите два участника във фестивала - „У-Хармония“ ,културна и образователна украинска  асоциация във Валенсия и  танцовия състав на асоциация „Про-Датина“,  Румъния.

С крилата на латиноамериканските ритми на фолклорния ансамбъл „Капоралес Сан Симон Кочабамба“, Боливия и традиционните мексикански танци на представителите на асоциация „Куаутемок“, Мексико, под звуците на Мариачи,  се понесохме и в прекрасните   и екзотични страни.

Фестивалът завърши с изпълнение на домакините и с голямо българско хоро, на което се хванаха  всички гости от околностите на Валенсия, Гандия и Мадрид.  А най-впечатляващото беше, че заедно с българите се хванаха на право хоро и се насладиха участниците от Испания и другите държави. Така с гордост бихме могли да кажем, че чрез този интеркултурен фестивал постигнахме нещо голямо - дадохме възможност за изява и представяне на други култури, показахме  красотата на българския фолклор, можахме да се обединим, да се хванем за ръце и да покажем, че сме единни в многообразието.“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: