Нова дума

Дни на нашата култура в Сарагоса

zoom Дни на нашата култура в Сарагоса

22 март 2018

По повод  Националния празник на Република България и председателството и на Европейския съвет, Асоциация на българите в Арагон “БГ” – АИБА БГ организира Дни на българската култура в Сарагоса. Те започнаха с презентация на страната ни в Културният дом в Сарагоса на 2 март. Младият Павел Райновски с много трепет представи “България – тъй стара и непозната...” Организирахме и кръжок за изработване на  мартеници,  като разбира се подарихме мартеничка на всички гости.  Завършихме вечерта с представяне на българска кухня.

Желанието ни беше да запознаем нашите приятели от Арагон с древната история на Родината ни и да я представим също така като желана туристическа дестинация.

На 4 март от 11:00 ч. Асоциация на българите в Арагон  “БГ” - АИБА “БГ” организира честване на 140 годишнина от Освобождението на България.  Учениците от БНУ “ В. Левски” подготвиха литературно - музикална програма. 

Тези от 4 клас рецитираха Опълченците на Шипка и стихотворения за Левски и Ботев. 1, 3 клас и подготвителна група – 4-годишните ни ученици, представиха литературна програма – декламираха стихотворения за България.

Фолклорна група “Весело хорце”, най-малките участници на която са само на 4 годинки, ни зарадва с неповторимите български ритми и разтуптя сърцата ни. Накара ни да преоткрием  българската народна музика и да усетим  богатството  на нашите традиции и обичаи, да се гордеем, че сме българи и никога да прекъсваме нишката която ни свърза с нашата Родина. Да пазим българският дух. Да носим България в сърцата си, макар и на хилади километри.

На 11 март от 10:30 ч  в Културния център "Teodoro Sanchez Punter" АИБА "БГ"  представи българската шевица.  За нас беше удоволствие да представим част от безценното народно съкровище в българския фолклор - шевицата! С пъстротата и символиката вложени в нея, тя служи не само за наслада на окото! Тя е израз на богатата душевност, на стремежа към съвършенство! Тя е като писмо, за познавачите на нейните символи, които разказват историята на рода, на нацията! На нашата България!

На 11 март в Културния център “Teodoro Sanchez  Punter” в Сарагоса Асоциация на българите в Арагон “БГ” организира Пети фестивал “Арагон и българите”, в който участваха Танцов състав “Весело хорце” – гр. Сарагоса (достоен наследник на ТС “Хоро”, създаден през 2008 година към  АИБА БГ, която наскоро ще празнува 12 години от своето основаване, с хореограф – Борислава Кръстева Узунова), ФГ “Хоровод” и ДТС “Шарени мъниста” към Асоциация на българските деца в Навара от град Памплона (хореограф - Елица Евтимова), ТС “Балкански ритми - Темпо” град Фрага (които макар и само на 1 година, но с много ентусиазъм и труд успяха да запишат няколко успешни участия на фестивали, хореограф – Мирослав Демиров).

Това бе достоен завършък на Дните на българската култура в Сарагоса.

Изказваме своята благодарност на участниците! Бяхте чудесни! Нека запазим българският дух и традиции, макар и далеч от Родината! Нека да има повече деца, които със своите изпълнения да извикват в нас дълбоки чувства! Няма по-истински израз на емоциите от тези бликнали в очите сълзи, щом зазвучи нашата – родната музика или чуем хубава песен.

Благодаря на всички участници, ръководители и гости, без които нашият празник нямаше да бъде това което е –експлозия от чувства, емоции, много сълзи в очите и едно непреодолимо желание за запазване на българският дух и традиции!

 

Славейка Генчева

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: