Нова дума

Български дни в Малага 2018

zoom Български дни в Малага 2018

22 март 2018

За четвърта поредна година Асоциация „Малага-България-2010“ събра  сънародници от всички краища на Европа в гр. Малага, в чест на националния празник на Република  България – 3 март. Тази година събитието отбеляза още един голям празник на организацията, а именно – пет години от създаването на първото българско училище в област  Андалусия – ПБНУ „Родина“ в Малага.

Дните се проведоха на 9 и 10 март 2018 г. с подкрепата на Асоциация „Българска дружина“, Кметство Малага и  Асоциация „Съседите на Карранке“. Участие взеха много български и испански танцови състави и певчески групи. Забележителни  творби на талантливи деца от  ПБНУ „Родина“ – гр. Малага и НЧ „Роден край-1931“ – София, с ръководител Меглена Шаманова бяха изложени в подредената   изложба „Красива България“. Етнографската изложба „Българската бродерия“ на Асоциация „Малага-България-2010“ представи изкуството на българската жена. Представена бе и книжната поредица „Българска народна мъдрост по света“ на  Фондация „Фолклора и детето“ с председател д-р Лилия  Старева. НБУ „Христо Смирненски“ – Сеговия и НБУ „Азбукарчета“ – Тохерон де Ардос представиха изработка на кукли и дървени лъжици.

Гости на събитието бяха заместник кмета на град госпожа Тереса Порас Малага, д-р Росио Васкес  Руис – почетен консул  на Република България в Севиля, представители от дирекция „Емиграция и култура“ и други важни  гости. На 10 март събитието бе отразено на живо  по Националното българско радио в програма „Хоризонт“ от журналистката Цвети Радева. Въпреки дъждовното време,  празникът премина с отлична организация, веселие и радост.

Асоциация „Малага –България-2010“ благодари на всички участници от България и Испания, на фотографа г-жа Галина Ганчева, на всички, които се включиха в организацията и помогнаха за провеждане  на събитието, и на всички, които  с присъствието си доказаха за пореден път, че се гордеят да се наричат българи. До нови срещи, приятели!

 

Петранка Костадинова,

председател на Асоциация „Малага-България-2010“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: