Нова дума

Отбелязване на празника на мартеницата

zoom Отбелязване на празника на мартеницата

22 март 2018

По случай традиционния български празник „Баба Марта“ и в навечерието на Националния празник на България генералният консул на република България във Валенсия Цветелин Цолов участва в тържествено украсяване на дръвче с мартеници в известния туристически град Ла Вай д'Уйшо, област Валенсия, на 1 март. Събитието се реализира по инициатива на генералното консулство във Валенсия и на българската асоциация „Хан Аспарух“ от гр. Кастельон със съдействието на кметството на града и с личното участие на кмета Таня Баньос и стана част от кампанията на ДАБЧ #BabaMarta. Церемонията се състоя на централния площад пред общинската библиотека и беше последвана от конференция, на която многобройните гости бяха запознати с историята и символиката на празника и традициите при честването му. На всеки от присъстващите над 120 български, испански и румънски гости беше подарена мартеница.

Генералният консул Цолов се обърна към сънародниците ни с реч, в която ги поздрави и по повод наближаващия Национален празник на България. Определи инициативата като отлична възможност за популяризиране на българските традиции и култура и подчерта, че запознавайки испанската общественост с нашите празници и обичаи, подсилваме връзката между двата народа.

Кметът на града Таня Баньос поздрави българската общност за празника и изрази надежда, че ритуалът за украсяване на дръвче с мартеници ще се превърне в традиция за българите, живеещи вЛа Вай д'Уйшо. Тя изрази задоволство от безпроблемната интеграция на нашите сънародници и им предложи своята подкрепа по всякакви въпроси.

На церемонията присъстваха също така заместник-кметът по социалните и културните въпроси Антонио Лоренте, заместник-кметът по въпросите на младежта и спорта Хорди Гарсия, консулът на Румъния в град Кастельон де Ла Плана Роксана Перуца, директорът на общинската библиотека, директорът на Агенция за интеграция на чужденците „АМИКС“ Роса Перея, представители на кметството.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: