Нова дума

Посолството в Мадрид почете паметта на Христо Ботев

Посолството в Мадрид почете паметта на Христо Ботев

25 януари 2018

По повод 170-ата годишнина от рождението на поета революционер Христо Ботев, се състоя празнично събитие за почит към подвига и делото на българския поет и революционер на 14 януари т.г. Проявата бе организирана от посолство на България в Мадрид, съвместно с асоциация „Балкан” и Българското неделно училище „Св.Иван Рилски” към нея. Присъстваха посланикът на Република България в Мадрид Иван Кондов, завеждащият службата по културни и образователни въпроси при Посолството Виолина Петкова, Петя Цанева – председател на асоциация „Балкан”, учители, родители, ученици, представители на българската общност и гости на събитието.

В словото си завеждащият службата по културни и образователни въпроси към посолството припомни по-важните дати и събития от живота на Христо Ботев, проследявайки житейския му път на революционер и творец.

Програмата продължи с рецитал на стихове на български и испански език (в превод на поетесата Живка Балтаджиева) и възрожденски песни, както и с прожекция на филма „Ботев – в сянката на паметника“ на режисьора Жезко Давидов (2015 г.), който пресъздава последните дни от живота на Христо Ботев и търси истината за гибелта на великия българин.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: