Нова дума

Първа награда от конкурс на ДАБЧ за дует „Торент“

zoom Първа награда от конкурс на ДАБЧ за дует „Торент“

10 август 2017

Дует „Торент“, съставен от Александра Митева и Кристиана Веселинова, спечели първа награда в Международен конкурс "Любка Рондова" 2017, проведен от Държавната агенция за българите в чужбина под патронажа на Красимир Каракачанов, заместник министър - председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

Специални гости на награждаването в Централния военен клуб в София бяха Петър Харалампиев – председател на ДАБЧ, зам.-министърът на културата Румен Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев представители на АБУЧ, известни певци и български артисти като Хайгашот Агасян и Калинка Згуров. Всички те пожелахание към деца, учители и ръководители да продължаваме все така да съхраняваме българската идентичност, дух и гордост. Ръководител на многогодишните победителки Галя Златковска. Браво за старанието, упоритостта и най- вече любовта не само на наградените, а на всички наши деца, които обичат българската хармония и красота пресъздаващи нашите народни песни, рисунки и творби! Водещ на тържеството бе известният и обичан журналист Петър Вучков.

Освен победителите в осмото издание на конкурса по пеене, на церемонията бяха връчени награди и на победителите в останалите детски конкурси на Държавната агенция за българите в чужбина: Литературен конкурс „Стефан Гечев”, двадесет и първо издание и по изобразително изкуство „България в моите мечти”, шестнадесето издание.

Конкурсите са учредени от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщават най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхраняват националната историческа памет и културни традиции. Досега участие в тях са взели около 12 000 деца на наши сънародници от 26 държави. Голяма част от призьорите присъстваха лично в залата, придружени от своите родители и учители от българските училища в чужбина. 

 

Камелия Любенова,

председател на асоциация „Санта София от Леванте“

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: