Нова дума

Международен фолклорен спектакъл "Розова магия“ в Малага

zoom Международен фолклорен спектакъл "Розова магия“ в Малага

13 юли 2017

Еньовден – най-мистичният ден в годината, свързващ огън, вода и лековитата сила на билките. Тогава решихме да се преплете разпукването на българската роза в хоровода на играещото, трептящо слънце в една "Розова магия"...

Това е Международния фолклорен спектакъл, организиран от Асоциация "Българска роза", Малага.

Съчетанието е прекрасно, защото магията на Еньовден и ароматът на розата нашепват тук, далеч от Родината, за Балкана, за морето, за България.

За пръв път Асоциация "Българска роза" събра самодейни състави от различни националности, но свързващи ги в едно –  отпразнуване на Еньовден, денят на Слънцето.

Еньовден е и голям християнски празник – рожден ден на Йоан Кръстител, който се празнува както в България, така и в Германия, Испания, Румъния, Франция, Италия и др. в дните от 21 до 25 юни.

Празничният спектакъл бе открит от Бойка Ангелова - председател на Асоциация "Българска роза". Тя приветства гости и участници с "Добре дошли" на испански, румънски, английски и разбира се – на български език. След това всички, минавайки под "Еньов венец", се отправиха към Община Палма Палмия. Дефилето бе огласено със звучни народни мелодии. Знамената на различните държави волно се развяваха, а най-отпред вървяха най-малките знаменосци с български флагове.

Пред сградата на Общината, подкрепила реализирането на тази Международна среща, и в знак на благодарност бе засадена българска роза, която винаги да ни напомня за този тържествен ден и за България. Първа копка направи председателката, а след нея и членовете на Асоциация "Българска роза". Присъстващите на този тържествен момент българи заедно изпяхме песента на Паша Христова "Една българска роза", която разчувства всички ни. Художествената ръководителка на испанската група Карина Пара поздрави организаторите и участниците за тoвa събитие.

След завръщането си в Културен център "Вайе Инклан" всички бяха поканени да разгледат Етнографската изложба "България от миналото и до днес". В нея можеха да се видят ръчно тъкани и везани женски и мъжки носии на повече от 100 години, тъкани престилки, карета, изпъстрени с мотиви на кръстчета, плетени мильота, иглена бродерия и дантели, накити, плитка от естествен косъм, едновремешни пендари и чапрази, плетени на кора колани; възглавници, ковьор на над 120 години, терлици, синци и лотoрки, чумбери с помпони, кенарени кърпи, карловски кожен мускал и керамична посуда... Списъкът с имената и родните места на дарителите, спомогнали да се събере цялото това богатство, е безкраен. Благодарим на всички, които дариха своите вещи, за да просъществува България векове наред!

Програмата започна с "Посрещане Слънцето на Еньовден" - танц, част от поредицата танци и спектакли, интерпретиращи български ритуали и обреди от края на XIX и началото на X век в изпълнение на Самодейния състав на Асоциация "Българска роза". Красиви в своята бяла премяна - чиста като зората, препасани с червени колани, закичени с венчета от "77" билки лековити, играеха своето "Еньово хоро". С ръце, вдигнати молитвено нагоре, те молеха да се отприщи благословията на небето. Босите им нозе следваха хоровода на Слънцето, а очите им търсеха сянката си цяла зад себе си.

След "Посрещането на Слънцето" последваха веселите и мелодични изпълнения на самодейните състави от Испания с ръководител Карина Пара, Румъния, индивидуалните изпълнения на участниците от детско-юнoшеска музикална школа "Ла кахита музикал" с ръководител Петя Колева. Фолклорните групи "Български традиции" от град Ел Ехидо и "На хорото в Брюксел" повдигнаха настроението на всички със своите бързи хора и ръченици. Бурни аплодисменти обраха малките танцьори от "Български традиции" със своето изпълнението на ръченица.

През целия ден дворът на Културния център се огласяше от музика, глъч и песни.

Танцьорите от самодейния състав на Асоциация "Българска роза” също представиха своите хора и танци. С тях на сцената бяха и най-малките им последователи – 3-годишните Марти и Дани.

Всички представители на групите участници получиха благодарствен плакет с логото на танцовия спектакъл "Розова магия", след което си размениха подаръци за спомен. Но с това не свърши този витален ден... Празникът на лyдеещото в танц слънце продължи с парти, на което дойдоха още и много приятели. "Розовата магия" продължи до късно през нощта с много песни, кръшни хора, поздравления... Дори и в разиграната томбола се прокрадваше "розов оттенък" -торта "Роза" - домашно изработена от Дарина Ангелова, "Розов" аперитив и Розов храст.

Както всяко начало си има своя край,така и нашата приятелска среща трябваше да приключи. Разделихме се с пожелания за нови срещи на сцената.

От името на председателката Бойка Ангелова, от мое и от името на всички членове на Асоциация "Българска роза" – Малага, изказвам благодарност към всички, които спомогнаха за осъществяването на Международния фолклорен спектакъл "Розова магия".

Благодарим на водещата Росио Херез Домингес, на мyзикaлния оформител Леонард Стефан, на сестри Илиеви за бързото и прецизно обслужване зад бара, на всички участници и гости, които споделиха с нас Денят на розата и най-летният празник Еньовден!

До следващата "Розова магия", приятели!

 

Веска Ангелова,

член на Асоциация "Българска роза" - Малага

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: