Нова дума

Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. изненада пострадали сънароднички

zoom Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. изненада пострадали сънароднички

13 юли 2017

На 13 юни в Частна болница „Асепейо” в Кослада, Мадрид певици и гайдар от Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. посетиха наши сънароднички, който през 2016 г. претърпяха катастрофа. Вече година се лекуват и възстановяват.

Целта на посещението бе да се повдигне духа им. Идеята бе на г-н Борислав Евлогиев – трети секретар, завеждащ консулска служба в Посолството на Република България в Кралство Испания.

Персоналът на болничното заведение и преводачката Мария Маринова бяха запазили идеята в тайна от двете ни сънароднички, за да бъде една прекрасна изненада. Предоставиха ни помещение, което никога до този момент не е използвано само за двама души, но след като уточнихме, че нашата визита е с цел да подкрепим и повдигнем духа на двете българки, ни оставиха спокойно да се насладим на случващото се.

След като се приготвиха певиците и гайдаря в национални носии, доведоха сънародничките ни. Посрещнати бяха с тракийската гайда, но с родопска музика.  В предварителният разговор стана ясно, че са от Родопите.

Изненада, радост, мъка, сълзи, вълнение, носталгия, болка, благодарност преливаха в стаята. Трудно е да се опише с думи това, което се прочете по лицата.  Нужни бяха няколко минути, за да се скрият сълзите и да приседнем всички, за да се запознаем. Седнахме около домашна черга, за която се бе погрижила г-жа Маринова, за да се пресъздаде максимално домашната, автентичната обстановка.  Срещата продължи повече от час и половина. Говорихме за Родопите, за общи близки и познати, за музиката и чеверметата на родния им край. Жените имаха нужда да говорят и изкажат болката си. Певиците попяха, гайдаря посвири и по лицата се появиха усмивки. Разговорите придобиха оптимистични краски, появиха се идеи и планове… как ще се приберат у дома и…

Благодарение на прекрасната идея на консул Борислав Евлогиев и усилието на членовете на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. едни изстрадали българки се почувстваха  близко до дома си, събудиха куража си и започнаха да мечтаят за бъдещето и как ще се борят с трудностите. 

В книгата си „Пипи Дългото чорапче” Астрид Линдген ни казва чрез героинята: „Ние живеем, за да правим добро на другите хора...”. Тръгвайки от болницата, се почувствахме благодарни, тъжни и доволни… Мисията бе изпълнена.

Деана Иванова

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: