Нова дума

Фолклорен концерт-спектакъл ЕТНО-БЪЛГАРИЯ

zoom Фолклорен концерт-спектакъл ЕТНО-БЪЛГАРИЯ

29 юни 2017

Замислихме. Организирахме. Реализирахме. Всички заедно под мотото “За да бъде България“, фолклорни танцови състави и групи от Гуадалахара, Сеговия, Мадрид, Ривас, Виялба, Торехон де Ардос, ученици, учители и родители от три неделни български училища в Малага, Сеговия и Торехон де Ардос пяха и танцуваха на 3 юни в първия по рода си фолклорен концерт-спектакъл ЕТНО-БЪЛГАРИЯ, ПРОЛЕТ’ 2017.

Под заплашително надвисналите облаци, предвещаващи дъжд, млади и стари, малки и големи, се събрахме, за да попеем и потанцуваме така, както в миналото са го превели нашите баби и дядовци. На мегдана, по време на най-хубавите пролетни празници, всички заедно, пременени с най-новите си и пъстри дрехи, обединени от вярата в доброто, от стремежа за по-добър и хубав живот, по-плодородна и богата година.

Празникът започна с рецитал на стихотворението „На прощаване“ на големия български поет Христо Ботев, изпълнено от ученици от БНУ “Христо Смирненски“ – Сеговия. Под звуците на сирените и едноминутно мълчание, почетохме всички герои, отдали живота си за свободата на България.

Красиви лазарки с пъстри кошнички в ръц,е под ръководството на колежката Мария Иванова от БНУ “Христо Смирненски“ – Сеговия, възпроизведоха празниците Лазаруване, Цветница и Великден. Заедно с тях танцуваха и лазарките от фолклорна група “Северняци“ – Сеговия.

Родители и ученици от ПБНУ “Родина“ – Малага, още в  ранни зори, изплетоха венци от истински билки и треви, специално донесени от тях, за представяне на Еньовден. Малките момчета прескачаха огън, пяха и наричаха за празника.

Под ръководството на Митко Байчев и специално подготвената хореография от Таня Деянова за Гергьовден, се представиха родители и ученици от НБУ“Азбукарчета“ – Торехон де Ардос.

За пореден път нашите приятели от трио “Орфей“ (Боби, Снежана и Таня) озвучиха празника с чудесните си изпълнения и гласове.                                                                                                                  Специални гости на празника, които внесоха още повече пъстрота и свежест с народните си носии и костюми, бяха танцьорите от „Дивна България“ – Ривас Васиямадрид, и „Пъстър хоровод“ – Коядо Виялба.

Работилниците за деца “Великденско яйце“, “Шарена черга“ и „Българска шевица“ бяха част от пъстрия декор на този първи по рода и идеите си празник.

В директно интервю пред  водещата Цвети Радева и предаването“Имат ли песните спиране“ по БНР, организаторите споделиха, че имат намерение този празник да се превърне в традиция, защото чрез него и чрез магията на фолклора, песните и традициите най-лесно и сигурно ще възпитаме у нашите деца любов към всичко “българско и родно“.

С този празник отправихме и едно истинско послание не само към нашите гости и деца, но и към всички наши бъдещи участници: „Обичайте земята българска, носете я в сърцето и душата си така, както са я носели нашите предци. За да бъде България и за да ни има и нас!“.

Организатори:

А.М.П.А „Родители“ – Сеговия“, Асоциация “Требол“ – Торехон де Ардос, Asociacion de desarrollo e integración cultural – Мадрид

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: