Нова дума

Отново събор на българите „Гергьовден“ – Валенсия

zoom Отново събор на българите „Гергьовден“ – Валенсия

18 май 2017

Настъпи пролетта и с нея и времето за нови събирания, тържества, събори, защото през това време са едни от най-красивите народни празници. На 7 май в парка „Ла Чопера” до Алхемеси (Валенсия) за осми пореден път се проведе съборът на българите от област Валенсия, наречен „Гергьовден”. Той се организира от танцов състав „Българска роза” към асоциация „Бялата лястовица” гр. Валенсия и е под патронажа на генералния консул на Република България във Валенсия. Идеята и тази година беше да се съберат самодейни  състави от различни градове на Испания и да покажат певческото и танцовото си изкуство.

Гост на тазгодишния събор беше генералният консул за Валенсия г-н Цветелин Цолов. В словото си българският дипломат изтъкна, че подобни събития са добра възможност за популяризиране на българската култура и фолклор и най-вече за сближаване и сплотяване на българската общност.

При откриване на събора президентката на асоциацията Сийка Мудиева ни припомни, че на първия събор преди осем години г-н Цолов,  тогавашен консул към консулска служба гр. Валенсия, бе първият представител на държавната власт на България, подкрепил едно събиране на българи по повод празника Гергьовден – събиране, което даде началото на събора, който в сегашните си размери събира хиляди и не само от област Валенсия, но и от други места, за да се насладят на българските народни носии, танци и песни.

Участие в събора взеха танцовите състави: ТС „Дивна България” от град Мадрид, ТС „Нестинари” към асоциация „Джонатан Костов” от гр. Палма де Майорка, ТС „Фолклорна магия” от гр. Дения , Ансамбъл „Българи” от  АИБЕ „Балкан” от гр. Хатива и разбира се – организаторите на събора ФГПТ „Българска роза” към асоциация „Бялата ластовица”. Чуха се за поредна година песни в изпълнение на Джонатан Костов, който за първи път се представи с песен в дует със своята майка Достелина Аврамова.

Както всяка година, участие взеха и деца от БНУ” Родолюбие”, които показаха, че приемствеността е един от най-важните модели за продължаване на хубавите и красиви неща, които ни заобикалят. Звънливото гласче на Изабел Колева ни припомни колко е хубаво да разбереш, че децата ни наистина харесват нашето си народно автентично творчество. И в никакъв случай не искам да пропусна изпълнението на юношеския певчески състав към БНУ ”Родолюбие”, които с хумористичната си песен разсмяха и развеселиха всички.

Дори и след като завърши официалната програма, сцената не остана празна, при всяка нова музика, хорото се виеше не само из парка, но имаше и ново неофициално изпълнение на някои от танцовите състави или просто на хората, които се забавляваха. Така сцената, която всъщност вече си бе изпълнила предназначението, се превърна в поле за нови изяви, много веселие, нови и нови танци и хора.

Така неусетно измина един прекрасен съборски ден. Изпълнен с ведрината на пролетния  ден и пъстротата на българската народна носия. Като полски цветя из полето сукманите, престилките и  шевиците по ризите трепкаха с перфектната си хилядолетна красота.

Поклон, пазители на традицията! Слава, носители на изконното българско и най-мило нещо, наречено български дух!

 

Царинка Панева,

асоциация „Бялата лястовица”

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: