Нова дума

Още 4 неделни училища в Испания ще получават целево финансиране от МОН

zoom Още 4 неделни училища в Испания ще получават целево финансиране от МОН

20 април 2017

От следващата учебна година още 18 неделни училища в чужбина ще бъдат вписани в актуализирания Списък на българските неделни училища по ПМС № 334/08.12.2011 г.

От тях общо 13 училища сa в Европа – в Испания (4), Малта, Кипър, Германия, Великобритания, три - в САЩ (в щатите Масачузетс, Ню Джърси, Илинойс), едно - в Канада, и едно - в Обединените арабски емирства. Той е утвърден със Заповед № РД 09 - 1858/28.03.2017 г. на министъра на образованието и науката за финансово подпомагане от МОН.

Така българските училища в чужбина според списъка стават общо 190. През миналата година училищата зад граница, подпомагани целево от българската държава, бяха 175.

За да бъде вписано едно неделно училище, е необходимо организацията, която кандидатства, да осигури материална база за обучение на най-малко 10 ученици, да има една година опит в образователни дейности и квалифицирани учители. Изисква се също към училището да е сформиран родителски съвет. Към документите се прилага и съгласувателно писмо от представителите на дипломатическите мисии на България в чужбина.

От списъка отпадат две училища – във Франция и Украйна. Дейността им е прекратена по тяхна молба до министъра на образованието и науката.

Училището в Кипър съществува и сега. Въпреки това е включено в списъка на новите, защото е сменена организацията, която го управлява.

Две училища в Испания ще продължат да получават финансово подпомагане като филиали на други училища. От МОН обаче не уточняват кои ще са. Иначе в списъка са вписани още четири неделни школа, създадени от местни организации тук. Това са финансираните досега по програма „Роден език и култура“ Българско неделно училище „Райна Княгиня” - Бургос, Българско неделно училище „Васил Левски” – Сарагоса, и Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий” – Марбея, както и новосъздаденото училище „Св. св. Кирил и Методий” във Витория, управлявано от Културна асоциация ОРФЕЙ БГ, която от години има училище в Памплона.

С тях броят на неделните школа в Испания, вписани в списъка, става 44. Всяка година тези училища получават целево финансиране от бюджета на МОН на база брой ученици (305 лв. за всяко едно дете годишно за провеждане на обучение и на извънкласна дейност) и 20 000 лв. за постоянни разходи, ако училището е единствено в населеното място, ако има не по-малко от 60 деца или се включва за първи път в списъка. Съгласно изискванията на ПМС № 334 средствата за постоянен разход се предоставят на българските неделни училища за покриване на сумите за наем, отопление, осветление, вода, административни разходи, външни услуги и за осигуряване на дейностите по възпитанието, подготовката и обучението на деца и ученици.

 

Пълният текст е публикуван в брой 578 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: