Нова дума

Български дни в Малага, посветени на националния ни празник

zoom Български дни в Малага, посветени на националния ни празник

9 март 2017

За трета година Асоциация “Малага-България 2010” и Асоциация на съседите “Каранке” със съдействието на Кметство Малага, Асоциация “Българска дружина” и Асоциация “Марбея-България 2013” организираха български дни в Малага. На 3 и 4 март времето на слънчевия испански бряг не бе благоприятно за реализиране на първоначално организираните концерти на открито, но това не попречи празникът да се състои. Всички мероприятия бяха преместени в Културен център “Рафаел Г. Луна”.

Откриването се състоя на 3 март от 19.00 ч. в актовата зала на културния център. Приветствени слова изказаха председателят на АМБ 2010 Петранка Костадинова, секретарят на AVV “Caranque”  Франсиско Маркез и директорът на ПБНУ ”Родина”  Гълъбина Първанова. Прочете се и поздравителен адрес, изпратен от ДАБЧ. Проведе се концерт с част от участниците, пристигнали в Малага за дните на България. На гостите бе представена книгата “Рисувани стихове” с автор Рафаел Гарсия Конде и 11 художници от Испания и България, и изложба на рисунки на деца от Националния Дворец на Децата, София, НЧ “Роден край 1931”, София, Клуб “Слънца”, Марбея, ПБНУ “Родина”, Малага, Художествена гимназия “Цанко Лавренов”, Пловдив; Венета Павлова – ученичка в ОУ “Райна Княгиня”също от Пловдив.

Втория ден от празниците, посветени на България – 4 март се откри в 10.30 ч. с химна на Република България, изпълнен от учениците на ПБНУ ”Родина”, след което последваха впечатляващи изпълнения на деца, дошли от близо и далеч да радват публиката на това събитие. Наши гости бяха Детска вокална група “Сладки пуканки” при НДД, София; Балет Б2, Силистра. На тържествата в Малага участват и детски хор “Трикитро”, Малага; Балет “Мега денс” към НЧ “Роден край 1931”, София. На този детски концерт се представиха и Музикална студия “ДО РЕ МИ”, Силистра; Танцова група “Сур де Андалусия”.

За всички деца – гости и участници, бяха организирани интересни занимания. Рисуване върху коприна по проекта “Копринена приказка за България” по идея на Мария Петрова, реализиран от НБУ “Азбукарчета”,Торрехон де Ардос и БНУ “Христо Смирненски”, Сеговия. В него ученици от тези училища рисуват по зададена тема и техните творби се пренасят върху коприна. За Българските дни в Малага 2017 платната са на тема „Съкровищата на България“ и „Български паметници“. Получиха се красиви и пъстри картини, а малките художници видимо се забавляваха да са част от тази приказка.

В работилницата “Българските букви” децата изписваха името си на кирилица, използвайки различни техники. На масите на работилницата “Мартенички за всички” се изработваха различни модели мартеници, наричани за здраве и късмет. За трета година украсихме и “Дърво Мартеница”.

След приключване на детския празник се потопихме в богатството на българския фолклор. Програмата започна с ревю на автентични български носии и накити, лична колекция на д-р Радка Георгиева от Малага. Междувременно ни посети и поздрави зам. кмет и общински съветник на Район 6 – г-жа Тереса Порас.

Публиката остана в захлас пред разнообразни песни, танци и хореографии, подготвени от нашите гости-участници от България, Австрия и Испания. Фолклорен състав „Български ритми” към Асоциация “Малага-България 2010”; Фолклорна формация ”Българска роза”, Палма де Майорка. Наши гости на дните, посветени на България, бяха и танцов състав “Студененска традиция”, с. Долна Студена ; Клуб за народни хора “Тракия”, Мадрид; Фолклорна формация “Българки”, Малага. В българските празненства в Малага взеха участие и танцова формация “Северняци”, Сеговия; Танцов състав “Огнени ритми”, Валядолид; Фолклорна група “Китка”, към сдружение “Български ритми”, Виена. Из между неравноделните български тактове равностойно се вплетоха и испански горещи ритми в изпълнението на Танцова група “Сур де Андалусия”, Кала де Михас и Асоциация “Мария дел Мар Силеро”, Малага.

Станахме свидетели на голямо богатство на костюми, танци и песни. Истинска магия, много вълнения и емоции. Благодарим ви приятели, че ни уважихте с присъствие и се раздадохте на сцената. Проявихте търпение и разбиране, предвид промените, наложени от метериологичните условия. Малага бе домакин на над 300 души, пристигнали за Български дни 2017.

В неделя на 5 март предложихме за гостите, които не са успели да разгледат града, разходка в историческата му  централна част. А група участници пътуваха до град Марбея за изява в концерт “България пее и танцува за вас”, организиран от асоциация “Марбея България 2013”.

 

Поздрави от Малага,

Велислава Генадиева (АМБ 2010)

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: