Нова дума

Внесоха петицията за електронно гласуване

Внесоха петицията за електронно гласуване

16 ноември 2022

Петицията за електронно гласуване на българите, подкрепена от 2750 подписа, бе внесена в три български институции от председателя на инициативния комитет за електронно гласуване Иванка Иванова. Активната дама пътува специално от Барселона до София, въпреки претърпян наскоро инцидент, за да направи достояние на българските власти желанието на сънародници от целия свят да бъде спазен гласуваният през 2016 г. закон за дистанционно електронно гласуване. Подписката бе входирана в Народното събрание, в Президентството на Република България и при Омбудсмана на 15 ноември.

„Институциите са задължени да разгледат всеки казус, да го подложат на дискусия и да вземат решение, което е в полза на хората. Мотивите ни са следните: електронното гласуване ще увеличи броя на участващите в изборните процеси български граждани с активно и пасивно изборно право. Поради очевидни причини това важи в още по-голяма степен за сънародниците, живеещи в чужбина“, споделя в писмо до редакцията на „Нова дума“ Иванка Иванова и допълва: „Много са предимствата на електронното гласуване, съпроводено с технически решения, гарантиращи тайната и сигурността на гласуването: електронното гласуване e финансово изгодно, удобно, бързо, лесно, здравословно, спестяващо много време; електронното гласуване осигурява масово участие на българските граждани, независимо от местонахождението им; чрез електронното гласуване българските граждани ще изпълнят по-пълноценно своето конституционно право на вот“.

Г-жа Иванова се надява „парламентарните групи да проявят законодателна инициатива за бързото въвеждане на електронно гласуване в изпълнение на приетия през 2016 година закон“.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: