Нова дума

Ето кой е българинът с най-висок пост в испанската администрация

zoom Ето кой е българинът с най-висок пост в испанската администрация

7 януари 2022

Николай Йорданов е българинът, който заема най-висок пост в испанската публична администрация. Той е генерален директор за младежта към Съвета (министерството) за семейството, младежта и социалната политика в правителство на Мадридска автономна област.

Фактически, роденият в Казанлък 33-годишен Николай Йорданов има ранг на заместник-министър в кабинета на най-богатия регион на Испания. (През 2020 г. Брутният вътрешен продукт на Мадридска автономна област беше четири пъти по-голям от българския – 240 милиарда и 130 милиона евро, а жителите му са колкото има България – 6 752 763 души, в общо 179 общини.)

За вестника на българите в Испания „Нова дума“ г-н Йорданов сподели, че е пристигнал в иберийската държава през ноември 2002 година. Тук са родителите и брат му. Установяват се в родния град на Сервантес Алкала де Енарес (на 40 км от столицата). Там завършва гимназия. Учи в мадридския публичен университет „Рей Хуан Карлос“ и се дипломира с две висши образования: „Право“ и „Администрация и управление на компании“. Не е женен, живее в Мадрид.

- С какво Ви привлече политиката?

​- С това, че можеш да помогнеш на много хора чрез инициативи и конкретни решения. Разбрах, че Народната партия (консервативна формация, управляваща Мадридска област непрекъснато от 1995 г. досега – бел „Н.Д.“) най-добре представя моите идеи и защитава интересите на всички граждани на Испания. Бях 20-годишен, когато се включих в младежката организация на партията и станах активен партиен член. Участвал съм в различни работни екипи в партията, повечето свързани с комуникацията. Образованието – право и администрация на компании - ми помогна много за развитието на моята дейност.

Областното ръководство на Народната партия забелязва младия българин и дава висока оценка за неговата обществена работа. На 5 март 2020 г. е назначен за генерален директор в Съвета по образование и младежта. След 13 март, когато в Испания беше въведено „положението на тревога“ поради пандемията, той, както всички останали от публичната администрация, работи от дома си. На изборите за автономен парламент от 4 май 2021 г. партията пак печели с мнозинство. По искане на новоизбраната председателка на регионалния кабинет Исабел Диас Аюсо, която също започна политическата си кариера в младежката организация, Николай Йорданов е преназначен в правителствения екип, но в новия Съвет за семейството, младежта и социалната политика.

„Номинацията приех с голяма отговорност, защото много хора всекидневно зависят от инициативите на мадридското правителство. Приех я и с много радост, тъй като в центъра на моите задължения е младежта – един от най-важните етапи в живота на всеки човек. Благодарен съм на председателката Исабел Диас Аюсо, която управлява икономическия мотор на Испания в един много труден момент с пандемията. Гордея се, че съм член на нейното правителство.“

- Какви са основните задачи, които решава Вашата Генерална дирекция; какви са компетенциите Ви?

- Моите компетенции са пространни, но ще се опитам да споделя най-важните:

• Насърчаването, координацията и наблюдението на действия, насочени към младежите от различните области на автономната администрация, както и координацията на младежките политики на областта на местно, регионално, национално и международно ниво, най-вече с Европейския съюз.

• Разработване и насърчаване на политики и програми, които отговарят на нуждите на младите хора, с цел да се улесни и подобри тяхното лично, семейно, социално, образователно, икономическо и културно развитие.

• Насърчаване, управление и наблюдение на програмите за младежка дейност, особено насочените към неформалното образование и свободното време.

• Насърчаване на обмен, програми и инициативи от културен, художествен и социален характер и за насърчаване на пригодността за заетост, в сътрудничество с други държави и, като приоритет, програми за сътрудничество с Европейския съюз.

• Планирането, управлението и поддържането на младежки общежития и други съоръжения; програмиране и изпълнение на необходимите инвестиции.

Николай Йорданов споделя, че ръководи 264 служители. Едно от задълженията му е да взаимодейства с областния Младежки съвет, за обществената и културна дейност на който се отпускат по 200 000 евро годишно от регионалния бюджет, както и да поддържа активна връзка с Националния съвет за младежта.

Помолен да разкаже за един свой работен ден, младият политик отговаря:

„Трудно е да опиша точно един мой ден, защото всички са много различни. Винаги има административна работа и много документи за подписване, но се опитвам всеки ден да се срещам с младежки организации. Посещавам различните общини в областта, за да разговарям с кметовете и партийните отговорници, и да науча от какво се нуждаят и какво изискват. Участвам в различни конференции, на които се говори за младежта. Един път месечно се явявам на изслушване в Комисията за младежта в автономния парламент, където отговарям на въпросите на депутатите от различните партии. Аз съм най-щастлив, когато се запознавам с младежи от Мадридска област; споделят своите нужди и как може да им помогнем.“

Николай Йорданов казва, че навсякъде е радушно приет от хората, че поддържа „прекрасни“ отношения с колегите си в автономното правителство. „Даже съм председател на координационна маса, на която с по един член са представени всички съвети на кабинета. Целта на този орган е съвместно да се изработват и прилагат правителствените младежки политики.“

- Как се чувствате: испанец с българските произход, или българин с испанско гражданство?

- Чувствам се повече испанец с български произход. Вече съм почти 20 години във Испания. Тук израснах, тук получих по-голямата част от образованието си. Мисля, че моят българска произход е един плюс, а не проблем в моите отговорностите. Той ми дава възможност да имам по-широк хоризонт.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: