Нова дума

Българка – поредна жертва на коронавируса в Мадрид

zoom Българка – поредна жертва на коронавируса в Мадрид

23 април 2020

Нашата сънародничка Гергина Василева Шейтанова почина от коронавирус в Мадрид на 22 април. Това съобщиха за „Нова дума“ нейни колеги от хигиенизиращия персонал на Hospital de Puerta de Hierro в Махадаонда. Паметта на 66-годишната жена бе почетена с минута мълчание и аплодисменти днес точно в 20.00 ч. от колегите й от сектора. В понеделник почит ще й отдадат и останалите служители на болницата, като се съберат на централния вход на здравното заведение точно в 12.00 ч.

„От Синдиката на чистачите към Федерация на услугите, мобилността и потреблението (Sindicato de Limpieza de FeSMC) в UGT Madrid бихме искали да изразим своите най-искрени съболезнования на семейството, приятелите, близките и колегите на Гергина Василева Шейтанова, която работеше като хигиенистка в Hospital de Puerta de Hierro и която – за съжаление, – почина вчера вследствие на COVID-19“, се казва в нарочно съобщение на синдиката, към който българката е членувала.

Към днешна дата 22 157 са починалите от коронавирус в Испания, 213 024 са заразените, а 89 250 – излекуваните.

Още от началото на пандемията UGT призовава да не бъдат забравяни хората, които извършват почистването и хигиенизирането на здравните заведения, защото и те са основни фигури в борбата с коронавируса.

„Поискахме от различни публични администрации да обявят работата на хората в секторите „Чистота и хигиена“ в болниците за „висок риск от излагане“ на заразяване с COVID-19, поради което да могат да имат достъп до качествена лична защитна екипировка, както и до адекватно обучение.

Хигиенистите в болниците и в здравните центрове не могат да продължават да са „големите забравени“ в тази пандемия и имат нужда да се трудят в сигурни и безопасни условия“, допълва съобщението си синдикатът.

„Нова дума“ се присъединява към призива на UGT и поднася дълбоките си съболезнования към роднините на Гергина Василева Шейтанова! Светла й памет!

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: