Нова дума

Цветелин Цолов става консул в Барселона. Пламен Георгиев заема неговото място във Валенсия

zoom Цветелин Цолов става консул в Барселона. Пламен Георгиев заема неговото място във Валенсия

14 август 2019

Досегашният генерален консул на България във Валенсия Цветелин Цолов ще ръководи дипломатическата ни мисия в Барселона, която скоро ще заработи. Това съобщи „Дневник“, като цитира пресцентъра на Министерството на Външните работи: „...предстои откриване на консулство на България в Барселона и тъй като се очаква то да бъде изключително натоварено, за негов ръководител е определен опитният досегашен консул във Валенсия Цветелин Цолов“.

С решение на правителството от 7 август Цолов е освободен от длъжност, а бившият шеф на антикорупционната комисия у нас Пламен Георгиев е определен за нов генерален консул на България във Валенсия.

На въпрос на "Дневник" какви са мотивите за избора на Пламен Георгиев от пресслужбата на Външно министерство отговориха: "Той е работил до момента изключително добре с испанските правоохранителни органи, а работата на генералния консул в този консулски окръг изисква изключително добра координация с местните служби, той владее и испанския език".

„Дневник“ утончва още, че назначаването на консули не изисква потвърждение от президента, както е при посланиците. Законът за дипломатическата служба позволява по изключение за ръководител на задгранично представителство (посланик, консул, генерален консул) може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба, ако това е "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България".

Консулската служба във Валенсия действа на територията на испанските автономни области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Консулството в Барселона ще има консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: