Нова дума

Търсене на корени

zoom Търсене на корени

21 март 2019

„Основната бариера – езиковата, между испанците и българите в Испания падна преди няколко години, но в много случаи връзката е повърхностна. Необходимо е да се направи още една крачка към пълното интегриране чрез разбирането на културата, която в случая с Испания и България е изненадващо сходна.

Опитът от фолклорните срещи, създадените с испанци приятелства, както и пребиваването в Испания ни предоставиха възможността да разберем, че сме много по-близки, отколкото изглежда на пръв поглед.“

Така обосновава проекта „Търсене на корени“ асоциация „Родина“ от Сеговия, която в сътрудничество с асоциация „Стара планина“ от Валядолид го представи пред правителството на автономна област Кастилия и Леон.

Посочва се, че „основната ос“ на проекта е разкриването на корените на българската и испанската културни традиции и показването на приликите между тях в областта на фолклора, музиката, танците, носиите, кухнята, дохристиянските и по-новите обичаи.

„Чрез това познание се стремим към пълна интеграция на българските имигранти, като в същото време да ги направим по-видими в приемащото общество.“ Винаги, следвайки залегналата в европейската ценностна система идея за „равенство в различието“, гаранция за утвърждаването на общество, в което всички съжителстват в разбирателство.

Автономното правителство на Кастилия и Леон оценило положително идеята, съпроводена с конкретни етапи за нейното осъществяване: определяне на сферите, в които има прилики между двете култури; събиране на информация чрез интервюта с антрополози, фолклористи, етнографи, историци и други испански и български експерти; организиране на фолклорни кръжоци и колоквиуми за народните традиции и обичаи; обобщаване на събрания материал за откритите прилики.

В края на краищата със скромно финансиране от страна на Consejería de la Presidencia de Junta de Castilla y León, но с много ентусиазъм и безкористен творчески труд се е получил един любителски документален филм, озаглавен Buscando raíces.

Ограничените възможности предопределят стеснения тематичен периметър на лентата: народни танци, обичаи (кукери и маски с хлопатари), музика (гайдата, песните), шевици и цветове на носиите, почитането на огъня (нестинарство и Сан Хуан), храната (картофи с яйца) и други заснети и показани прилики, за които говорят пред камерата испански и български специалисти.

 

Пълният текст е публикуван в брой 623 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: