Нова дума

Литературна вечер с утвърдени български писатели

zoom Литературна вечер с утвърдени български писатели

1 декември 2018

На 22 ноември в официалната зала на Генералното консулство на Република България във Валенсия се проведе литературна вечер с утвърдените български писатели Бетра Наур и Димил Стоилов. На срещата, организирана от Генералното консулство, с подкрепата на българската асоциация „Прогрес“, бяха представени романът „Когато кръвта заговори“ и стихосбирките „Свят за Двама“ и „Гладни ветрове“ на г-жа Наур, както и последният роман на  г-н Стоилов – „Невинни жени в Брюксел“. 

Бета Наур е авторски псевдоним на сънародничката ни Елизабета Джамбазова. Упражнявайки дълги години професията си на учител в София, г-жа Джамбазова в крайна сметка решава да последва непреклонното си желание да изразява чрез думи мотивираното си негодувание към външния свят и се отдава на поезията. Поетесата е с богата творческа биография. Пише както за възрастни, така и за деца. Нейни творби често се появяват в централния и регионален печат в България и в чужбина. Издала е няколко стихосбирки, 2 романа на български език и една книга на френски език, както и 15 детски книжки. Творчеството й е добре познато, както в България, така и в чужбина – Канада, Франция, Испания и Белгия. Бета Наур има над 80 публикации в повече от 40 стихосбирки, издадени от клуба на Международните писатели в Брюксел, чиито член е от дълги години. Член е и на Съюза на Независимите български писатели. През настоящата 2018 г. е удостоена със специалната награда на Международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, проведен в Израел.  Живее и твори в белгийската столица Брюксел. 

Димил Стоилов (Димитър Илиев Стоилов) е от гр. Пловдив. Дълги години е работил като журналист в различни издания. Бил е заместник-директор на Издателство „Хр. Г. Данов“ – Пловдив и завеждащ отдел в Издателска къща „Хермес“. Автор е на множество романи и сборници с разкази, като за книгата си „Мъж, вкусен на опитване“ е номиниран за литературната награда „Пловдив“ и е получил наградата за белетристика на Дружеството на пловдивските писатели. Разкази на г-н Стоилов са отличени в международни конкурси и са включени в редица сборници на немското издателство „Literaturpodium“. Има публикации във френското списание “Vocativ“ и редица други литературни издания. Романът му „Невинни жени в Брюксел“, който беше представен във Валенсия, е шестата му книга. Писателят също живее и твори в Брюксел.

Генералният консул Цветелин Цолов откри културното събитие с реч, в която сърдечно поздрави успелите български писатели и присъстващите в залата любители на литературата. В словото си той определи литературата и поезията като прозорец към душата на човек и като най-градивния и съзнателен  инструмент, с чиято сила и естетическо въздействие могат да бъдат събудени умовете и сърцата на хората. Изрази личното си възхищение от творчеството на двамата български автори и гордостта си, че наши сънародници творят по този уникален начин, макар и извън пределите на родината. Пожела на творците здраве и много енергия, да работят все така с нестихващо вдъхновение и ентусиазъм и в бъдеще да радват читателите с още много нови творчески проекти. 

След официалното представяне последваха литературно четене, анализи, коментари и въпроси от публиката.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: