Нова дума

Добруджанският събор в Лейда събра стотици сънародници от Европа

zoom Добруджанският събор в Лейда събра стотици сънародници от Европа

4 октомври 2018

Стотици посетители и участници от 22 асоциации от различни краища на Европа събра първото издание на Фолклорния добруджански събор „Мило ми е мамо, драго ми е татко“, който се проведе в град Лейда на 29 септември. За настроението на присъстващите се погрижиха още добричкият оркестър „Извор” с ръководител Петър Гочев и Ансамбъл „Добруджа“ при Община Силистра с главен художествен ръководител Димитър Джамабазов. Сред специалните гости на събитието бяха кметовете на Добрич – Йордан Йорданов, на Силистра – д-р Юлиян Найденов, и на Девня – Свилен Шитов, както и представители на местната власт в Лейда. Зам.-кметът и съветник Джоан Гомес поздрави присъстващите на фестивала, като подчерта участието на българската общност в социалния, развлекателен и културен живот на град Лейда, както и насърчи популяризирането на нашата култура и традиции.

Организатори на събитието са Асоциация „Балкански ритми – Темпо“ с ръководител Мирослав Демиров – организация на българи, живеещи в градовете Лейда, Фрага и Алкарас, и добруджанката Миглена Кривчева, която даде сърце и душа съборът да бъде на високо ниво. По тяхна инициатива са отправени покани към българските представители на местната власт, а в знак на уважение и признателност за благородната идея кметът на Добрич Йордан Йорданов подари на организаторите и добричките състави плакет с надпис: „С благодарност, че носите Добрич и Добруджа в сърцата“.

Над 450 индивидуални изпълнители, фолклорни групи и формации с изпълнения от добруджанската област на българско народно песенно, инструментално и танцово изкуство се изявиха на сцената в градския парк Serrallarga в Лейда. Повече от 7 часа български народни певци, танцьори и музиканти, живеещи в Дания, Швейцария, България, Испания, Англия и Германия, веселиха присъстващите.

 

Пълният текст е публикуван в брой 612 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: