Нова дума

Убитата българка Иванка и още нещо…

zoom Убитата българка Иванка и още нещо…

6 септември 2018

Казваше се Иванка. От пет години 60-годишната българка живееше с приятеля си сънародник в селския район, принадлежащ на гр. Ориуела (Валенсианска област), наречен Vereda de la Buena Vida – „Пътеката на добрия живот“.

На 27 август жизнената пътека на Иванка, която винаги излизала много рано, за да се грижи за болна възрастна испанка, беше прекъсната. Към 8 часа сутринта приятелят й (57-годишен, от известно време бил схванат в краката и кръста) се обажда на номер 112 и съобщава, че току-що е убил Иванка.

Веднага пристигат полицаи и линейка. Медицинският персонал установява смъртта на жената – вероятно от удушаване. Без съпротива мъжът се оставя да бъде арестуван.

Съседите споделят, че никога не са чували викове и скандали в двуетажната къща. В полицията няма оплаквания за домашно насилие. Двамата българи почти не общували s малкото жители на района: само 609 души.

Българката Иванка е 28-та жертва на домашно насилие в Испания през тази година. Седмица по-рано в Барселона беше убита от човека, за който щеше да се омъжва през идните дни 27-годишна имигрантка от Хондурас.

От 2003 г. – откакто се води точна статистика за насилие на пола (violencia de género) – 952 жени са убити в страната от сегашните или бившите си партньори.

 

Пълният текст е публикуван в брой 610 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: