Нова дума

Испано-български семинар на тема "Миграция"

zoom Испано-български семинар на тема "Миграция"

5 октомври 2017

На 27 септември генералният консул на България във Валенсия Цветелин Цолов откри испано-български семинар на тема „Миграция“.

Събитието беше организирано от Факултета по Икономика на Валенсианския университет, Института за икономически изследвания при БАН и УНСС – София. Част от българскатa делегация бяха проф. д-р Веселин Минчев, член на научния съвет на Икономическия институт на БАН и ръководител на делегацията, доц. д-р Андрей Нончев, ръководител на катедра „Икономическа социология“ в УНСС, доц. Венелин Бошнаков – УНСС, доц. Мария Бакалова и асистент Мариета Христова, също от УНСС. От испанска страна в семинара взеха участие Хосе Мануел Пастор, декан на Факултета по икономика и домакин на мероприятието, Франциско Муньос Мургуй, вицедекан, проф. Раул де Арриба Буено и други испански учени.

В речта си генералният консул Цветелин Цолов направи преглед на миграционните процеси в Кралство Испания от началото на деветдесетте години на миналия век до наши дни, констатирайки тяхната важна роля за страната по онова време. Коментира влиянието, което глобалната криза е оказала върху тези процеси като цяло и в частност върху българската имиграция в Испания. Изтъкна, че българските имигранти се интегрират изключително успешно в испанското общество, определяйки този факт като поредно доказателство за естествената близост между българския и испанския народ.

В словото си генералният консул направи анализ на „миграцията от друг вид“, която наблюдаваме през последните години – „миграция, породена не дотам от икономически фактори, а причинена от бягството на милиони хора от конфликти, терор и преследване в собствените им страни“. Определи бежанската криза от последните години като най-голямата в Европа след Втората световна война.

 

Пълният текст е публикуван в брой 589 на "Нова дума".

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: