Нова дума

България допринася за единството и силата на ЕС

zoom България допринася за единството и силата на ЕС

5 октомври 2017

Посолството на България в Мадрид отбеляза с конференция първото десетилетие от членството на страната ни в Европейския съюз (EС). Събитието бе проведено на 27 септември със съдействието на представителството на Европейската комисия (EК). Специално участие в него взеха Симеон Сакскобурготски, министър- председател на България в периода 2001-2005 г., както и Юрген Фьокинг, заместник-директор на представителството на ЕК в Мадрид, генералният директор по интеграцията и координацията на общите въпроси на ЕС в испанското външно министерство Хосе Паскуал Марко Мартинес и генералният директор по европейските въпроси в МВнР на България Бойко Мирчев. Модератор бе Чарлс Пауел – директор на Кралския институт Елкано, който е най-престижната неправителствена институция в Испания по въпросите на международните отношения, със силно влияние върху политическите и обществените среди. Сред гостите на конференцията беше и посланикът на България в Испания Иван Кондов.

В изказването си Симеон Сакскобурготски подчерта, че България е преодоляла икономическата и финансова криза, благодарение на това, че е част от европейския проект, в рамките на който се търсят солидарни решения. България е външна граница на Съюза и като такава поема задължения за нейната охрана, особено в условията на новите предизвикателства, каквито са тероризмът и миграцията. Стратегическото й географско положение в Югоизточна Европа я прави фактор в ЕС по отношение на диалога с ключови партньори като Турция и Русия.

Точно след 10 години членство страната ще поеме първото Председателство на ЕС и ще трябва да търси общи решения по отношение на бъдещето на Съюза и неговите политики.  Обединена Европа е единственото устойчиво решение за интересите и благоденствието на европейските граждани, за вътрешната и външна сигурност на Съюза. ЕС има очаквания и България ще положи  максимални усилия, за да търси консенсус и да осъществи напредък по ключовите въпроси от европейския дневен ред.

 

Пълният текст е публикуван в брой 589 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: