Нова дума

“ArtExtreme 15” изложба в Мадрид

“ArtExtreme 15” изложба в Мадрид

28 май 2015

На 15 май 2015 г. в галерия Espacio BOP (calle Juan de la Hoz 22), Мадрид, се състоя премиерата на  изложбата “ArtExtreme 15” на варненския творчески тандем АНДАРИ, под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Изложбата гостува по покана на Lorenzo Alonso Arquitectos и е част от програмата на форума „Черно море - мост на културата“ и дните на българската култура в Мадрид.

Мултижанровата изложба “ArtExtreme 15” е призив и послание за опазване на уникалното културно-историческо, архитектурно и етнографско наследство на Варна. Творбите от изложбата представят  визуален прочит на наследството на бележития скулптор от Варна Кирил Шиваров и варненските архитекти в синергия с образа на българската шевица от етнографския костюм на община Аврен, област Варна.

По време на откриването домакинът арх. Лоренсо Алонсо представи своя поглед за връзката между геометрията в архитектурата и геометрията в орнаментиката на българската шевица в творбите. Специален гост на събитието бе испанският фламенко китарист Даниел Инглада от Conservatorio Profesional de Danza Fortea, който изсвири фламенко импровизации по творбите.

Изложбата се откри в присъствието на Десислава Парушева, Първи секретар по култура и образование при Посолство на Република България в Мадрид, приятели от художествено-творческата интелигенция на Мадрид и представители на българската културна общност в Мадрид. По испанската национална телевизия TVE бе излъчен репортаж за откриването.

АНДАРИ и екипът на изложбата гостуваха на 16 май в българското неделно училище „Бачо Киро“ в Алкоркон. Гл.ас. д-р Елена Водинчар от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – консултант на етнографската част на изложбата, проведе занимание на тема „Българската шевица – поглед към света“ и запозна българските деца с характерните мотиви и орнаменти на шевица използвани в етнографския костюм.

В галерията домакин на 19 май се състоя лекция и дискусия на тема „Варна: музей на открито – поглед към света“, изнесена от АНДАРИ с участието на визуални артисти от Мадрид.

По случай празника на българската писменост и култура 24 май по покана на Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А., авторите на изложбата празнуваха заедно с децата от българското училище в Леганес, Мадрид. Децата изнесоха кратка програма, след което рисуваха шевици от Аврен, област Варна.

Преди отпътуване на изложбата за България на 26 май от 20 часа авторите и домакините инициираха  „фри рок“ концерт и кръгла маса „Предизвикателства при оформяне на съвременното градско пространство и опазване на културно-историческото наследство на Варна и Мадрид“.

Премиерата на изложбата за България ще бъде на 5 юни от 18 часа в Националния етнографски музей в София.

Началото на изложбата “ArtExtreme”, която монументално определя и показва във визуална форма вътрешни състояния и преживявания в различни пространствени среди, е поставено през 2008 г. “ArtExtreme” модели в изданията досега са младите балетни звезди – призьори и участници в Международния балетен конкурс – Варна.

Изданието “ArtExtreme 15” е мултижанрова изложба – цялостен културен продукт, съставен от съвременни форми на визуалното изкуство. Съдържа филм, трейлър, иновативна изложба, музей в изложбата (присъединена етнографска част), творческа и фен зона и рубрика в различните видове медии. Включва в синергично взаимодействие изданията на изложбата от 2012 и 2014 г.

“ArtExtreme 15” е посветена на силата на българския дух. Тя е жива връзка, портал и завръщане към мистичния свят на предците. Едно преживяване на съвременни визуални форми в среда – носител на българската колективна памет и обогатена с автентична музика, традиционния етнографски костюм на Аврен (Варненска област), заедно с българската шевица и нейните орнаментни характеристики.

Пътуването на екипа на изложбата до Мадрид е съфинансирано по фонд Култура, община Варна.

Изложбата се показва в партньорство с Lorenzo Alonso Arquitectos, Посолство на Република България в Мадрид, Боряна Борисова (SmartVillage Int.), община Аврен, Институт по етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН, Българска Национална Телевизия, OFFNews.bg, Хеликс Прес, 22 Frames.

АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева са куратори и консултанти на визуално изкуство. Създатели са на Център за визуална култура “ArtExtreme” с цел насърчаване и развитие на творческите заложби, умения и личностно развитие чрез неформално образование и социални иновации. Специализирани са във визуални комуникации. Съорганизатори са на ежегодната Национална историческа конференция „България в световната  история и цивилизации – дух и култура“. Съучредители са на първата секция за фотожурналисти и видео оператори към Съюза на журналистите в България „Подкрепа“ – член на Международната федерация на журналистите в Брюксел.

АНДАРИ организират и участват в провеждането на значими културни събития и обществени кампании, които допринасят  за развитие и обогатяване културното наследство на България, правят достояние постиженията на българската цивилизация в световната  култура и наследство и спомагат за развитието на междукултурния обмен и диалог.

 

Снимки: АНДАРИ (www.andaribg.com)

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: