Нова дума

Жените, които чистят хотелски стаи за по 2 евро

1 декември 2016

Те чистят хотелски стаи и апартаменти, но са едни от най-засегнатите от трудовата несигурност в туристическия сектор. Камериерките страдат от работните условия, за които тези дни говореше разпалено бизнесменът Антонио Каталан – собственик на групата AC. За положението им алармират от доста време профсъюзите и асоциацията Las Kellys (тя се роди в социалните мрежи през 2014 година, а официално беше представена на национално ниво с манифест на 11 октомври тази година; името е игра на думи: “la Kelly, la que limpia” – „която чисти“; организацията е независима от политическите партии, с работни групи в много испански туристически дестинации).

В Испания има около 100 хиляди (официално – 96 000) камериерки. Представляват 25% - 30% от персонала в хотелите и туристическите апартаменти. „Задължението на тези работнички е стаите да бъдат в идеално състояние, когато клиентът ги използва. Те предлагат една от най-ценените от туристите и гостите на хотелите услуги. Затова тяхната работа би следвало да бъде считана за една от най-съществените за качеството на хотелските услуги, тъй като удовлетворява основните нужди на клиента: да почине в приветлива и чиста обстановка“, казват представители на синдиката Comisiones Obreras.

Трудовият ритъм на етажните камериерки е френетичен, а заплащането –  рахитично. Много от тях получават средно по 2 евро (даже и по-малко) на стая. „В най-добрия случай ни плащат по 2 евро на стая, но аз съм получавала и по 1,75“, казва Оливия, камериерка в севилски хотел. Ръководителите на отделните хотели са наложили система, според която тези труженички трябва да почистват много стаи, за да достигнат някаква долу-горе достойна заплата. „Работя шест часа дневно и почивам само един ден, тъй като ако почивам два дни, няма да изкарам и 600 евро“, разказва Макарена, която се подписва под договори за работа на ден.

Разликата в заплащането на камериерките, които са част от постоянния персонал на хотелите, т.е., обвързаните с колективния трудов договор на работещите в туристическия бранш, и тези, които имат временни, краткотрайни (дневни или почасови) договори, е 40 процента!

Пълният текст е публикуван в брой 568 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Maya 29/08/2017

    Здравейте,
    Искам да изразя колко съм възмутена от този така нелеп факт. Аз самата съм камериерка не в един, а в два хотела едновременно. Те са на един и същ собственик, затова трябва да тичаме между двата, ако се наложи. Фирмата, в която работя, ни плаща по 2,30€ на оправена стая, както и на апартаментите в съответния хотел. Двора ми е за 6 часа, но се работи по 8 и повече. На ден имаме между 17 и 22 стаи, убийствено е.
    Изкарах и курс, който си платих символичната сума от 1800€ и накрая работиш за 2,30€ на стая. БЕЗОБРАЗИЕ!