Нова дума

Ако искаш да намериш работа, не търси офертите

zoom Ако искаш да намериш работа, не търси офертите

22 септември 2016

Жителите на Испания не знаят как да търсят работа. Системата изпращане на автобиографии (CV) до различни компании и чакане на отговора на някоя от тях отдавна не е ефективна. Въпреки това хората, особено висшистите, продължават да вършат същото, което правеха преди 20 години.

Според специалистите ключът за желаната трудова врата е в изграждането на една добра мрежа от контакти и чрез нея да се достигне до предприятието, което ни интересува. „Повечето посвещават 80% от времето си в търсенето на оферти за работа и изпращането на CV. Което дава резултат, е точно обратното“, твърди Каролин Магнани – съветник по професионални кариери в Университета на Лозана, Швейцария.

Формулата, която предлага Магнани, е да се идентифицират чрез платформи като

Linkedin работници и служители в компаниите, които ни интересуват, и да се опитаме да установим комуникация с тях – не само, за да се запознаем с процеса на подбора на кадрите, но и да споделяме интересни съдържания.

„Не става въпрос да се атакува генералния директор, а хора с характеристики, подобни на търсещия работа, при това долу-горе на същата възраст. Ако влезеш във връзка с 10, най-малко двама ще ти отговорят“, казва Магнани, която освен това оказва помощ на студенти по Skype чрез американската фирма Ivy Educational Services.

Изграждането на мрежа би следвало да се разглежда почти като всекидневна работа, при която кандидатът трябва да предава своята „лична марка“ с информации и препоръки в Мрежата, както и с персонални срещи при различни мероприятия, свързани с неговата специалност.

„Не се срамувайте да казвате открито, че търсите работа. Напротив – колкото повече хора знаят, толкова по-добре, защото си осигурявате това, че в даден момент, някой ще ви препоръча“, добавя Магнани.

Днес препоръките са неизбежни за влизането в един задръстен от дипломирани специалисти трудов пазар, обяснява в пост в Linkedin Рич Грант, съветник по кариерно развитие в Университета на Южен Ню Хампшър, САЩ. „Работното място е налице, познаваш описанието на поста, имаш мейл, на който да изпратиш своето CV и почти можеш да помиришеш офиса, но днес трудовият пазар е с врати, които се отварят с код. Какъв е кодът? Хората, твоята мрежа от контакти – трябва да намериш някой, който е отвъд стената. Компаниите наематт хора, не някаква хартийка.“

...Домашното не свършва дотук. Когато се отвори някоя от вратите, кандидатът би следвало да се е потрудил върху личния си профил, върху не технически способности, които се усвояват извън университета.

 

Пълният текст е публикуван в брой 563 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


  1. Хриси 05/11/2016

    Здравейте! От 1 месец и половина съм в Сеговия, Испания. Все още не съм започнала работа. Имам много малко познати все още. Какви възможности има за търсене на работа тук - форуми, сайтове, организации? Към момента ходя на езикови курсове към Червения кръст, при монахини и предстои да започна и към Каритас.