Нова дума

Препоръки за българите, заминаващи в чужбина за сезонна работа

13 юни 2013

По повод началото на летния сезон – период, в който големи групи български граждани предприемат пътувания в чужбина за сезонна работа, – Министерството на външните работи публикува препоръки  в помощ на нуждаещите се.

Външно припомня, че дори при временна заетост в редица държави-членки на Европейския съюз, е необходимо притежаването на специално разрешение за работа и сключен трудов договор.

Министерството настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат или да започнат сезонна работа в чужбина, внимателно да обмислят предложенията за такава работа, които получават, както и да се уверят в легитимността  на посредника и работодателя си.

„Неприятни инциденти през последните години показват, че обикновено обещаните в устни договорки с нелегитимни „посредници” условия на труд и заплащане за сезонна работа в чужбина се разминават драстично с действителността”, сочат от Външно министерство.

Оттам припомнят, че всеки български гражданин, който реши да предприеме пътуване в чужбина за осигуряване на временната си заетост в сезонна работа, трябва да е сигурен, че разполага с достатъчно налични средства за периода на пребиваване и най-вече – за завръщането си в България. „Закрилата на държавата на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България”, подчертават от министерството. 

Българските дипломатически или консулски представителства в чужбина могат да съдействат за предоставяне на финансови средства за издръжката или завръщането в България на български граждани само ако техни роднини или близки депозират необходимата сума в Министерството на външните работи.

Миналата година държавата беше принудена да отпусне 170 хил. лева, за да бъдат прибрани от Швеция стотици български граждани, заминали да берат боровинки и останали измамени от хората, убедили ги да работят в чужбина. Тогава бившият външен министър Николай Младенов заяви, че иска да използва случая и да го превърне в обществен дебат заради зачестилите през последните години измами за работа в чужбина.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: