Нова дума

Анализ на офертите за работа

5 юни 2013

Току-що обнародваният доклад на Infoempleo и Adecco (компании, които се занимават пряко с пазара на труда) сочи, че 8% от офертите за работа не се попълват, а онези, които успяват да намерят работа сега, получават с 30% по-ниско възнаграждение в сравнение със старите работници в предприятията. Според доклада през 2012 г. всички заплати са били намалени средно с 4 на сто. При представянето на документа генералният директор на Infoempleo Франсиско Муньос посочи, че намаляването на заплатите е всеобща политика на компаниите, които по този начин се стремят да съкратят разходите си в периода на криза.

За изработването на доклада са били анализирани 737 738 оферти за работа и отговорите на повече от 20 000 анкетирани.

Половината от предложенията за работа са в автономните области Мадрид, Каталуня и Андалусия. Най-много са офертите в секторите услуги, индустрия, информатика, търговия, консултантска дейност и телекомуникации. Най-предлаганата работа е на търговски агент – за такъв пост са 40,5% от офертите.

Образователният ценз продължава да бъде сериозен фактор: при 61% от офертите се изисква университетска титла, а при 39% – завършени гимназиален курс, bachillerato, или професионално обучение.

Докладът показва, че предложенията за работа в чужбина са се увеличили с 10% през 2012 г. в сравнение с предната година. Най-много оферти има за Германия (16,9%), следвана от Франция (10,6%) и Великобритания (9,1%). Но за търсещите работа жители на Испания Германия не е най-предпочитаната; тя е на трето място след Великобритания и САЩ.

Според Infoempleo работа се намира предимно чрез интернет – 72% от компаниите ползват този канал, лични контакти (61% от случаите), а на трето място са уеб страниците на самите компании. Франсиско Муньос е категоричен: „Днес, който не е в интернет, не може да си намери работа”.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: