Нова дума

Писмо от Аржентина

zoom Писмо от Аржентина

20 декември 2018

В редакцията на „Нова дума“ получихме писмо от Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков от Аржентина. Освен асоциацията Los Búlgaros, Иванова и Цанков, които живеят и работят в Буенос Айрес, имат и Internet Radio Mi  Bulgaria. Неотдавна пред представител на нашия вестник българското семейство от Аржентина заяви, че би се радвало, ако установи връзки с наши сънародници в Испания. За контакт с тях: e-mail: info@losbulgaros.com.ar

 

„…Една птица сега лети към вас. Нейните крила се простират от Чако в Аржентина до София, столицата на България. С тази птица летят толкова нежни думи и куплети, че ви понасят в полет над земята, на север и на юг, на изток и на запад“.

Тези топли думи вицепрезидентът на Република България, г-жа Илияна Йотова отправи в специално видео обръщение към събралите се на вълнуващо тържество в Буенос Айрес, посветено на най-значимия творец в историята на българската емиграция в Аржентина – поетът Марио Несторофф (1936-1980). Г-жа Йотова говори за „певеца от Чако“, както още приживе е бил наречен, за съдбата му, както и за значимостта на неговата поезия днес.

Поводът за празненството на 04.12.2018 год. беше откриването на кампания, лансирана от аржентинската правителствена организация Център за ориентация на мигранти и бежанци. Целта й е да представя и разпространява дейността на мигрантски творци, живеещи в Аржентина, които се изявяват в различни области на изкуството: литература, поезия, живопис, музика и т.н. С мисълта, че популяризирайки техните творби, работа и живот, това би заздравило културните връзки сред мигрантските общности и несъмнено би спомогнало за успешната им интеграция в обществото.

Идеята за тази инициатива беше предложена от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ (www.losbulgaros.com.ar). Преди време дружеството от Буенос Айрес инициира кампанията „Открий български талант“, която популяризира различни творци от Латинска Америка – българи или с български корени. Инициативата завоюва успех не само сред диаспората ни, но и в Родината, а и навсякъде по света, където има наши сънародници. Това вдъхнови Асоциацията да предостави своята идея на Центъра за ориентация на мигранти и бежанци. За голяма радост тя беше одобрена и с леко изменение, приета под името „Открий талант сред мигрантите“. Като автор на предложението, съвсем естествено беше българската организация да подготви първата проява в рамките на тази кампания.

Без никакво колебание се реши да бъде представен творецът Марио Несторофф. За нас, българите, роденият в далечната провинция Чако поет е от особено значение, защото във вените му е текла българска кръв. През последните години неговите поеми намериха истинско признание и съхранението и популяризирането им се превърна в един от приоритетите на асоциацията.

На празника за поета с български корени беше представена книгата „Ловец на мечти“ от Рубен Толоса, който освен литератор, е и певец. Авторът изпя няколко свои песни по стихове на Несторофф, като изпълненията бяха акомпанирани с танци на Българо-аржентинската група за автентичен фолклор с художествен ръководител Хулио Родригес, сформирана наскоро от Асоциацията.

След това младежите от групата изпълниха хора от различни фолклорни региони от родината на неговите предци.

Кулминацията на празника беше прожектирането на документалния филм „Сърце като птица“, създаден от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“,  с автори Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков. Тридесетминутната кинотворба въвежда зрителя в историята на емиграцията в Аржентина, като поставя акцент на българската емиграция в тази страна. Представя българската общност в родния край на Марио Несторофф и преминава в разказ за жизнения му път. Приживе той не  издава книга и е малко известен със стиховете си. Но след смъртта му неговата поезия е оценена подобаващо и  заема достойно място в културата на Аржентина. А в последно време, благодарение на усилията нааАсоциацията, името на твореца става все по-известно и в България, и по света. Досега филмът е показван в София и Буенос Айрес, а преди малко повече от месец – в Скопие, на четиринадесетата Световна среща на българските медии.

 

Аксиния Иванова и инж. Иван Цанков,
Буенос Айрес – Аржентина

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: