Нова дума

Made in Bulgaria: Бай Ганьо до Скаптопара и без обратно

zoom Made in Bulgaria: Бай Ганьо до Скаптопара и без обратно

5 юли 2018

XXI век. 2018 година. България.

Строи се магистрала „Струма“ и си откриват останки от древно селище край Благоевград.

Дава се срок от 3 месеца за спасителна археологична дейност, след което магистралата продължава по предвиденото трасе.

Гражданите отреагирват. Посещават разкопките, осмеляват се да направят снимки, пък и на всичкото отгоре и ги разпространяват из мрежата. За броени дни се обединяват в протест за защита на селището.

И тук се връщаме 124 години назад. Назад към не толкова далечната 1894 година, когато Алеко ни изписа чрез Бай Ганьо като страната, където “Туй борба обществена, идеали и не знам какви глупости - всичкото е бошлаф!“ и днес случващото се покрай разкопките край Покровник, Благоевградско, за пореден път потвърждава думите на Алеко.

“Защо да мамим младото поколение, нека си открием картите. Идеали! Бошлаф!” 

Горките управници и комисии заявяват, че намерените останки от III - VI век са нетрайни и отклоняването на трасето на магистралата с километър е ужасна скъпо, минавайки през частен стадион и финансирането на въпросната магистрала щяла да се насочи в друг проект.

А невъзприемащите граждани настояват да се запазят на място останките от древното селище Скаптопара, да се продължават археологичните изследвания  и след 20 юли, за да не минат багерите и да не останат руините под асфалта на магистрала „Струма“.

Хрумнало им на неслушащите граждани да го превръщат в туристически обект и да се засили местната икономика. Пък магистралата да върви по ново трасе…

„Личното наше земно доволство – ето идеалът, който трябва да преследваме…

Ето сега, като си подложиш на края на месеца торбичката, че като ти наринат хиляда и петстотин левчаги... Хубаво нещо, дявол да го вземе! Дръж се сега! Докопа ли кокала – дръж! Хич недей му мисли от чия кожа се дерат тия левчаги... Тупай брашнения чувал, майка му стара! Тупай! Той пуща...”

124 години все така… Пустият ни отупан чувал все още пуща, но не и за променянето на трасето, не! Ами за нечие си “лично земно доволство”.

Всеки има право да има някакви идеали, я общи, я лични..., но каква сме нация без културното наследство, образованието, историята…

Благодарение на гражданското недоволство, се даде гласност на случая и се разпространиха снимки и информация чрез фейсбук страницата „Ние сме против застрояването на разкопките около Благоевград“ – https://www.facebook.com/saveskaptopara и групата “Спаси Скаптопара/Save Skaptopata”, създаде се подписка в change.org, организираха се протести в Благоевград и в София…, но реакцията и отговора на управниците е далеч от очаквания. Някак си ясно се повтарят думите на Алеко в „Бай Ганьо”:

“Те ще почнат сега, разни хлапетии, разни социалистчета, идеалистчета, да те джавкат, ама хич окото да ти не мига! Прави си оглушки, па си гледай кефа, па хем си гледай кефа, хем им се подсмивай на акъла. То се знай. Те защо ще те джавкат? Мигар за някоя твоя измяна, за измама, от разочарование ? Йоо! От завист? Разбира се! Без съмнение! Без съмнение от завист! И то защо?”

Докато куп граждани си блъскат главите как да се разреши положението, са обвинени, че заплашват построяването и оскъпяването на магистрала „Струма“.

Единствено претендират за отклоняване с километър трасето на магистралата по зелената линия. И както е казал народът: “И агнето цяло, и вълкът сит”.

“Просто затуй, че техните кости смазаха, техните гърла се драха, а пък ти (страшен си дявол, да те вземе мътната!) току се изтърси наготово на най-топлото място. Е, видя ли сега! Кандиса ли? Не ти ли казвах аз тебе, че на тоз свят най-хубавото нещо е да ти е топличко?”

Безвъзвратната съдба на древното селище наближава – ще тъне под асфалта след 20 юли 2018 г. Междувременно чиновниците са доволни, че ще построят в срок магистралата, държейки се цинично към недоволстващите граждани, които все още се борят за запазване на нечие културно наследство.

124 години Бай Ганьо си ги върши каквито си ги знае, пък куп граждани му претендират да се уважава историята. Неразумни юроде! Бай Ганьо е историята, настоящето и бъдещето! Какво се напъваме за някакво си запазване на културното наследство… “Туй борба обществена, идеали и не знам какви глупости – всичкото е бошлаф!”

Ах, Алеко, как можа да предвещаеш пагубното бъдеще на Скаптопара! Пък не ни осветли как да кандърдисаме Бай Ганьо да отстъпи и да се замисли за общото благо и не само за собственото. Нека има до Скаптопара и обратно!

На 7 юли ще се организира поредният протест пред община Благоевград.

За подкрепа и повече информация  на страницата https://www.facebook.com/saveskaptopara и подписи https://www.change.org/p/jean-claude-juncker-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0-save-skaptopara.

Посетете разкопките преди да бъдат разрушени! Застъпете се за тях! Разпространете снимки и информация!!!

Нека Скаптопара я опознаят и бъдещите поколения!

 

***Цитирният текст от “Бай Ганьо” на Алеко Константинов:

“Защо да мамим младото поколение, нека си открием картите. Идеали! Бошлаф! Личното наше земно доволство - ето идеала, който трябва да преследваме. Аз се радвам, че ти постигна вече тази истина. И заслужава ли този подъл народ да се трепим за него! Доде бяхме по-млади, иди-дойди; ами сега - станали сме по на четирийсет лазарника хора, трябва да помислим вече за себе си….Те ще почнат сега, разни хлапетии, разни социалистчета, идеалистчета, да те джавкат, ама хич окото да ти не мига! Прави си оглушки, па си гледай кефа, па хем си гледай кефа, хем им се подсмивай на акъла. То се знай. Те защо ще те джавкат? Мигар за някоя твоя измяна, за измама, от разочарование ? Йоо! От завист? Разбира се! Без съмнение! Без съмнение от завист! И то защо? Просто затуй, че техните кости смазаха, техните гърла се драха, а пък ти (страшен си дявол, да те вземе мътната!) току се изтърси наготово на най-топлото място. Е, видя ли сега! Кандиса ли? Не ти ли казвах аз тебе, че на тоз свят най-хубавото нещо е да ти е топличко? Туй борба обществена, идеали и не знам какви глупости - всичкото е бошлаф! Ето сега, като си подложиш на края на месеца торбичката, че като ти наринат хиляда и петстотин левчаги... Хубаво нещо, дявол да го вземе! Дръж се сега! Докопа ли кокала - дръж! Хич недей му мисли от чия кожа се дерат тия левчаги... Тупай брашнения чувал, майка му стара! Тупай! Той пуща...”

 

Методийка Крумова Попова

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:

  1. Добре е да се добви че има легални и нелегални процеси.
    Да претъпкаш закона за Защитата На Културното Наследство в една страна дава пример, че Министерството на Региолното Развитие действа беззаконно, а Министъра на Културата на България както и Регионалното управление не прави никакви простъпки да поиска от Прокурора следствие за опит да се наруши закона (тоест да се затрие културно наследство). Не ми е ясно защо това не се вижда като нарушение на закона. Това е сигурно така, зашото всеки е свикнал законите да се нарушват всекидневно и никой нищо да не казва. Това е най-учудващото. Да се знае публично за това, и да се приема това като нормално е най-страшното.
    Защото това е само началото. Ако се позволи това, ще последват и други нарушения на законите с въвеждане на нови закони които нарушават първите. Като тъпата идея общините да имат правото над празни апартаменти да ги вземат от собственика за управление.
    А Бай-Ганьо си мисли че е "ударил келепира," но не е. Това е само удобно за момента, 1500 левчета дето получава са вместо милионно богатство дето може да дойде по-късно.