Нова дума

Млада българка със стихосбирка на испански език

zoom Млада българка със стихосбирка на испански език

8 февруари 2018

Здравейте! Искам да споделя с Вас, че първата стихосбирка на младата българка Антония Ангелова е вече факт –„Viernes de cielo gris“. Малката книжка е мечта, живот и сърце за авторката. С нея ще се впуснете по пътя на мечти, любовта, онази,  която никога не намираме, и свободата да търсиш онова, за което копнееш. Антония е само на 18 години, вече студентка по история в мадридския университет Аутонома . Преди две години започва да излива чувствата си върху белия лист уж, за да намери обяснения на онова, което чувства… Но намира нещо много по-ценно – себе си. Обяснява по своя си кротък начин, че е едно нормално момиче, което предпочита сивите петъци с книга в ръка пред шумните дискотеки. Красивата й усмивка и сините очи пленяват на момента и възбуждат интереса на всеки един да прочете малката й книжчица с 57 разтърсващи стихчета, в които една дума е цял океан от чувства. Като на шега и с надежда ръкописите изпраща до няколко издателства и само след дни получава потвърждението на три от тях. „Защото само мечтаните мечти се сбъдват, а ако не мечтаем, със сигурност няма да се сбъднат... Защото смел е не безстрашният, а този, който продължава въпреки страха” – говорят сините очи на младата българка. Книгата е събрала стихове за любовта към всичко, за семейството, за онова, което не разбираме и се питаме „Защо?“, и разбира се – за България.

„Никога няма да те забравя, скъпа България“. “Jamás olvidaré tus prados verdes… Jamás se irán mis recuerdos con el viento, porque él me llevará de nuevo a ti…”

Семплата сива книжчица, изпълнена с огромно съдържание, бе представена наскоро в Коядо Виялба – града, в който живее младата авторка. И точно в нейн стил – без много шум и сред приятели на чаша ароматно кафе в малко стилно кафене. И пак в нейн стил четенето на стиховете й не мина без сълзи и смях. Нямаше как да скрият чувствата си всички присъстващи след прочита на емблематичната й творба: „Te admiro mama“:

“Admiro tu forma de ser

Admiro tus ganas de luchar

Admiro la forma en la que te caes y al segundo de levantas…”

Антония или Анто, както я наричат приятелите й, обича да пише поезия, защото по този начин най-добре изразява себе си – мислите и чувствата си. Младата поетеса се вдъхновява от почти всичко, което я заобикаля, но най-вече от природата  и лошото време. Тя споделя, че най-често вдъхновението идва, когато не трябва – в часовете по математика, но точно тогава се получават най-качествените творби.

Замисълът на стихосбирката е да пресъздаде търсенията на неопитния млад човек в едновременно враждебния, но и омайващ свят на непознатото, в сблъсъка му с вътрешните терзания на душата. Цикличността на стихосбирката завърта колело на пътешествието към опознаване на самия себе си, препятствията пред мислите и желанията, разочарованията от външния свят и светлината, която зове към началото, към познатото и родното. Веднъж намерена, утехата обаче не води към край на пътуването, а продължава да се пръска в палитра от нови изживявания и впечатления, което всъщност предоставя един всеразгръщащ се свят, преливащ от тук и сега до миналото, и стремящ се към бъдещето.

Стихосбирката можете да намерите тук: https://agenciadellibro.com/producto/viernes-de-cielo-gris-antonia-ivanova-angelova/

Събина Видева

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: