Нова дума

Българка призовава да подпишем петиция в защита на Центъра за психично здраве в Juslibol (Сарагоса)

19 март 2015

Здравейте! Казвам се Йоанна Кирилова Тошева-Чупева. Пиша ви от Сарагоса. Работя вече около 15 години в психиатричния сектор на здравеопазването както в България, така и тук. Обръщам се към вас с молба да разпространите информацията за една петиция.

Събираме подписка в www.change.org под название No a la privatización de la gestión de la Unidad Rehabilitadora de Media Estancia para personas con Enfermedad Mental de Aragón de Juslibol, с която искаме да се спре приватизацията на Центъра за психично здраве в Juslibol, Сарагоса. До момента има над 9700 подписа.

Не всеки го интересува и зная, че може би няма да има никакви отзиви, но искрено се надявам да сме способни да помислим, че на всеки пети му се е налагало да потърси психиатрична помощ. Нека дадем гласност на случая, още повече, че засяга персонал с 25 години стаж в този сектор.

Касае се за съкращенията в здравния сектор. След като бяха засегнати всички сфери на здравеопазването в Арагон, дойде ред и на Salud Mental. Всеки знае, че този сектор обхваща хората, които не могат да се грижат сами за себе си, нито могат да се интегрират на социално ниво. В Резиденцията, в която работя около 10 години, се грижим за рехабилитацията на тези хора. Опитваме се да могат да се грижат за себе си, да са по-малка тежест за обществото, в което живеят. Всеки ден персоналът, който се състои от психиатри, медицински сестри, санитари, социални работници, трудо-терапевти се опитва да направи ежедневието им по-поносимо. Фондацията, която е пионер в Salud Mental на Арагон, се занимава с интеграцията на тази част от населението, която не може да се защити сама. Трябва да изтъкна, че за 25 години са постигнати страшно много успехи. Не всеки е способен да работи в този сектор, но всеки има познати, роднини,  които е трябвало да потърсят помощ.

За момента се опитваме да дадем гласност на случая. За 48 часа събрахме 1800 гласа, имаше публикация по темата и във вестник Heraldo de Aragon. Две седмици по-късно подписите наближават 10 000. Работим по други възможности за разпространение на информацията, затова се обърнах към вас.

Аз сам българка, която трябваше да си търси късмета в Испания преди 14 години. Успях да се преборя с трудностите и бюрокрацията, която се изискваше, за да мога отново да работя като медицинска сестра. Винаги съм работила в този сектор и знам мнението на хората за тази част от населението – натъжава ме, че се поминават с пренебрежение тези проблеми. Моля ви за съдействие и нека колкото се може повече българи да подпишат нашата петиция!

Благодаря ви!

Йоанна

 

Бел. ред. Петицията може да подишете на следния адрес: https://www.change.org/p/consejero-de-sanidad-bienestar-social-y-familia-del-gobierno-de-arag%C3%B3n-dejen-de-lucrarse-con-la-salud-mental-de-arag%C3%B3n

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: