Нова дума

Злополучно завръщане от България с една нискотарифна авиокомпания

Злополучно завръщане от България с една нискотарифна авиокомпания

26 юни 2014

С нашия – мога да го нарека – прекрасен вестник „Нова дума” съм от самото начало на издаването, за което изказвам своята огромна благодарност към редакцията на вестника, както и към г-н Сапарев и към г-жа Пощакова. Всички вие, които ни запознавате с много новости и правите животът ни по-лек – БЛАГОДАРЯ!

Искам да споделя с вас това, което ми се случи през миналата 2013 г. – края на отпуската ми и опита за завръщане с една авиокомпания..

Не зная на друг случвало ли му се е, но на мен явно трябваше да се случи. От 4-5 години насам пътувам посока Валенсия – София (и обратно) с една low cost компания – като повечето сънародници предпочитанията ни са с този превозвач. Преди време съм си ходила дори по 3 пъти в годината.

Въпросната 2013 г. тръгнах с резервиран билет по интернет (от моя лаптоп, имах го от 2 месеца и нямах необходимата компетентност, затова го направи моя приятелка), заплатен по банков път (както винаги), като трансференцията е извършена на 19.02.2013 г. с цена 298 евро за дните: 14.08.2013 г. отиване (Валенсия – София) и връщане на 02.09.2013 г. (София – Валенсия).

Отиването – благополучно, завръщането… На 02.09.2013 г. бях на Терминал 1 към 12 ч. и с влизането виждам на монитора тече информация за полета София – Барселона. Озадачи ме, че няма такава за Валенсия, а излитат един след друг. Отправям се към гишето за информация, отговорът е, че на 02.09.2013 г. няма полет за Валенсия. Бил е предния ден – на 01.09.2013 г. „Не вярвам на ушите си”, както казва проф. Вучков. Отправям се към гишето на представителите на авиокомпанията с бордовия ми код в ръка – E2E8QI. Отговорът им е, че съм била включена в полета от предния ден, т.е. на 01.09.2013 г., в електронната ми поща са изпращани съобщения за промяната на полета и е едно от последните – „ако съм съгласна с промяната за 01.09.2013 г., да го потвърдя”. Но горчивата истина е тази, че пощата ми е отворена на 02.09.2013 г. след 19 ч., следователно няма как да знам и още повече – да потвърдя! Отговориха ми също служителките на въпросната компания, че практикували така – с имейли, понеже били нискотарифни. Ако съм била отишла 30 мин. след полета (със закъснение), билетът ми е щял да бъде възстановен, но сега… И на въпроса ми – какво ми остава в моя случай, отговориха, че трябва да си закупя нов билет за най-близката дата, чиято цена беше 305 евро (казаха го така, все едно става дума за обикновен автобусен билет), уточниха, че нямам право на презаверка и в знак, че са изчерпали разговора, ми подадоха телефонен номер за връзка с авиокомпанията. На този номер може да се звъни само с българска карта, а имах нищожен лимит в нея – все пак заминавах. Още с набирането автоматично те известяват, че разговорите са по 0,90 лв. за минута, че за сигурност разговорът ще бъде записан след което си на изчакване – слушайки мелодии, защото бях втора по списък и докато се представя и дам данните си, лимитът ми бе изчерпан. В близост се намира нещо подобно на локуторио – не мога да го нарека поща. На два пъти пробвах да се обадя, но безуспешно.

 

Пълното писмо на Недялка Христова е публикувано в брой 508 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари:


 1. Ilia 03/07/2014

  Не мога да прочета цялата статия, но това което успях да прочета искам да кажа, че тази компания си е в абсолютното право. Аз се занимавам с това, така че знам условията.
  Вие при резервирането сте се съгласила с условията на компанията, които явно не сте прочели. Там пише, че при промяна ще ви известят с имейл(който трябва да е изпратен не по-малко от 14 дни преди полета. Ако след това Ви дължат обезщетение) ако вие не отговорите, че се отказвате това означава, че се съгласявате с промяната и ще летите. Уви Вие не сте отговорила, т.е. се съгласявате с промяната на деня и часа. Гарантирам Ви това няма нищо общо с това каква е политиката на авиокомпанията дали са нискотарифни или нормални...
  Извод проверявайте си имейлите и/или полетите(има много сайтове за тях).
  Ако има въпроси питайте!
  Поздрави