Нова дума

Мадрид - за любителите на “зелени” преживявания

Мадрид - за любителите на “зелени” преживявания

6 октомври 2011

…В средата на XVII в. Фелипе IV наредил да се построи мост над река Мансанарес, за да свърже Мадрид с пътя за Толедо. Разказват, че при откриването на моста се събрали всички придворни и много аристократи, начело с краля. Както винаги, великият Лопе де Вега (известен освен със стотиците си комедии, поеми и други литературни произведения, и с острия си език) закъснял за церемонията. Когато най-сетне пристигнал, Фелипе IV го попитал: “Какво ще кажеш за новия мост?” Писателят отвърнал: “Вече си имаме мост, сега трябва да си купим и река”.

На фона на големите испански и европейски реки Мансанарес наистина е “поточе”. Впрочем, в отговор на зададен въпрос, един от пруските посланици в Мадрид писал на господаря си: “Мансанарес е плавателна… на кон”. Но при едно сериозно прииждане на реката новият мост бил срутен. По-късно, през 1732 г., на негово място бил построен Мостът на Толедо, известен като Моста на пирамидите, обявен за национален паметник на културата.

… Макар че Мадрид е една от малкото европейски столици, през която не минава голяма река (по това прилича на София), Мансанарес винаги е била част от гордото всекидневие на мадридчани. Реката привличала бедни и богати на сборове и пикници; тя напоявала зеленчуковите градини и утолявала жаждата на хора и животни. Индустриализацията на града я превърна едва ли не в отходен канал. В средата на 80-те години на XX век бреговете й бяха укрепени, водите й – почистени, зарибени и заселени с патици. Бяха поставени баражи, а по крайбрежието се появиха привлекателни алеи.

Следвайки традицията на тогавашния кмет Тиерно Галван, Алберто Руис-Гаярдон реши да превърне реката в ос на един амбициозен екологичен проект, наречен “Мадрид Рио”. Става дума за 1 210 881 кв.м площ, обърната на юг и на запад (от Ел Пардо до Хетафе), включваща и белия дроб на града – Каса де Кампо. Въпреки че е близо до първия транспортен пръстен на Мадрид – М-30, завършеният на 15 април т.г. комплекс приканва човека да забрави за автомобилите и замърсяването на въздуха. За това помагат засадените 33 523 нови дървета (47 различни видове), 470 844 храсти (38 вида) и 210 989 кв.м зелена морава. Шест огромни градини и паркове, 30 км велосипедни пътеки, 33 спортни съоръжения за каране на ролкови кънки и скейтборд, за практикуване на алпинизъм, футбол на открито и в зала, тенис, баскетбол и др., 17 детски площадки, 7 игрища за петанка, три сцени на открито за концерти и други представления, 5506 нови пейки, 63 чешми с питейна вода, 8528 осветителни електрически стълбове, 700 съоръжения за паркиране на велосипеди, 33 надлези и мостове, свързващи двата бряга на реката, 13 фонтана и т.н. Има и плаж с кафе-бар, чадъри и шезлонги (1 евро). Трябва да се прибавят и 9 кафенета, 5 будки, предлагащи разхладителни напитки и лакомства, както и един ресторант. До трите сектора на “Мадрид Рио” (северен, централен и южен) може да се стигне с всички видове транспорт, но най-удобни са метрото и автобусите.

Даже и живеещите наблизо все още не познават добре невероятните възможности за отдих, спортуване и обикновена разходка, която предлага новият лик на Мансанарес. Разбира се, всеки може да отиде там и да се откъсне за няколко часа от стреса на всекидневието. Но кметството на столицата отчита факта, че комплексът все още не е достатъчно познат и затова предлага три вида посещения с гидове: пеша, с велосипед или с кънки.

Изглежда, че велосипедът е най-доброто средство за обикаляне из новата туристическа атракция. Маршрутът започва от Пласа Майор и за два часа и половина минава по двата бряга на реката през гарата Принсипе Пио и големия културен център “Матадеро Мадрид”, като по пътя се виждат емблематични архитектурни паметници. Цената е 3,90 евро. Ако човек не разполага с велосипед, може да наеме един срещу 6 евро.

“Мадрид, видян от реката” е пешият маршрут. Характерното за него е, че е съпроводен с театрални атракции, показващи характерни за стария град народни веселия и вечеринки, които пренасят туриста в една отминала епоха с традиционните за нея занаяти и с перачките край Мансанарес. Турът, подходящ за цялото семейство, започва всеки петък в 20 часа, трае два часа и струва 7,65 евро.

Кметството беше приканило желаещите да сложат ролковите кънки и да участват в тура “С кънки по Мадрид Рио”. Туристът се наслаждаваше на красотата на мостове, зелени площи, паметници и нови места за наблюдение, от които се откриват красиви гледки. На 2 октомври беше последната възможност да се измине този маршрут. Напролет ще бъде възобновен.

Амбицията на столичното кметство е да утвърди “Мадрид Рио” като една от туристическите атракции на града.

… На фона на последните данни, според които област Мадрид бележи най-голям ръст на броя на чуждестранните и националните туристи, регионалното правителство се стреми да стимулира индивидуалните и организирани посещения на малко познати части от богатото разнообразие на местната природа. То откри новия есенен сезон на организирани посещения с гид из забележителности на областта.

Буковият лес на Монтехо (Hayedo de Montejo) е един от най-привлекателните маршрути - особено през октомври и ноември – заради неговата богата и разнообразна флора и фауна, както и поради изключително добре запазения му вид. Годишно го посещават безплатно над 25 000 души – предимно в почивни дни. Трябва да имате резервация, за да посетите това уникално природно богатство; може да се направи и чрез интернет на страницата: www.sierradelrincon.org. След това входният билет трябва да се вземе от Центъра за ресурси и информация за биосферния резерват, който се намира в село Монтехо де ла Сиера (Centro de Recursos e Información de la Reserva de la Biosfera, en Montejo de la Sierra) – Северната магистрала (А-1). Допълнителна информация може да се получи и от уеб страницата: www.madrid.org, както и на телефон 901 525 525. Половината от местата в групите са запазени за хора, които отиват в самия ден в Монтехо де ла Сиера, а другата половина – за туристи с предварителна резервация.

Буковият лес на Монтехо е една от най-южните букови и дъбови гори в Европа. Той е много добре проучен; включен е в биосферния резерват на Сиера дел Ринкон.

Предлагат се три различни маршрута из гората: Пътеката на реката (Senda del Río), Пътеката на склона (Senda deLa Ladera) и Пътеката на наблюдаващия (Senda del Mirador). Всеки един от тях се води от специализиран екип.

Пътеката на реката се движи паралелно на река Харама. След като се изминат 2800 метра, се стига до поляна с трепетлики, където навремето са се произвеждали дървени въглища. Пътеката на склона се изкачва по ската на планината в сянката на дъбовете, някои от които са по-високи от 20 метра. Върви се малко повече от 3 км сред гъст шубрак. Пътеката на наблюдаващия дава възможност на туриста да види последното развитие на леса с различно оцветените млади дървета и растения. Тя е дълга 2600 метра.

… Други оферти на област Мадрид включват наблюдение на птици, разпознаване и събиране на гъби и есенни горски плодове, обучение за опазване на околната среда и т.н. Участието в тези привлекателни и отморяващи дейности става с предварително записване на посочените по-горе телефон и уеб страница, от която може да се получи пълна информация за всички планирани посещения, за месторазположението на природолюбителските центрове и за техните програми.

… Всеки сам решава как, кога и къде да отморява, или да “изключва” временно от налегналите го грижи. Независимо от всичко тези предложения на столичното кметство и на областното правителство са малка част от възможностите, които предлага Мадрид. Не са за подценяване, защото са свързани с най-голямото човешко богатство: природата.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: