Нова дума

Водата – лек и удоволствие

Водата – лек и удоволствие

17 ноември 2011

 

Хората се делят на две категории – за едните идеалната почивка е няколкочасов престой в СПА център, а за другите – разпускане в нощно заведение. Ако сте от първите, тази статия е точно за вас.

Интересът към балнеоложкия туризъм в Европа постоянно нараства. Съчетанието на здравословен климат и лечебни води намалява въздействието от стреса и оказва благоприятно влияние върху много оплаквания и болести. Освен това балнеоложките и СПА центрове често са разположени в живописни кътчета, където човек може да се откъсне от забързаното всекидневие, да се наслаждава на природата и да обнови мислите и плановете си.

Лечебният ефект на потапянето в горещите минерални води е добре известен още от древността. Кръвоносните съдове се разширяват и се засилва притокът на кислород във всички тъкани на тялото. Днес модерните му съответствия са хидромасажни вани, басейни, калотерапия, таласотерапия. Наред с тези процедури в спа центровете се извършват хромотерапия (лечение чрез цветове) и аромотерапия.

Популярността на СПА процедурите се дължи на преоткриването на техниките за преодоляване на стреса, който отключва много от заболяванията на човека в условията на съвременния начин на живот.

Ароматерапията е една от най-приятните процедури. Тя се прави под формата на разнообразни видове масаж с етерични масла, вани и инхалации. Подходящият им подбор може да премахне нервното и мускулното напрежение, да ни избави от невралгия, преумора, безсъние, депресия. Те придават бодрост и повишават работоспособността на организма. Действието на аромотерапията е основано върху способността на молекулите на химическите вещества да проникват през кожата в кръвта и да въздействат по определен начин на нервните окончания, като предизвикват необходимата реакция.

Масажът – механично въздействие върху нервни рецептори в различните слоеве на кожата, сухожилията, мускулите, вътрешните органи – активизира движението на кръвта, стимулира производството на хормоните на радостта – ендорфините, и потиска хормоните на стреса. В зависимост от интензивността на натиска и въздействието масажът може да е приятна, успокояваща и отпускаща процедура. Този ефект се усилва както с използването на аромомасла, така и с активен лечебен метод. Масажът може да бъде ръчен или с използване на специални апарати. Той обаче е противопоказан при хронични болести, висока температура, кожни, онкологични и инфекциозни заболявания.

Водораслите се използват в терапии, контролиращи и премахващи целулита, спомагат за изхвърлянето на токсините от тялото и премахване на целулитните образувания. Терапията с водорасли стимулира клетъчната регенерация, има силно стягащо и реминерализиращо действие. Благотворното действие на този природен дар се дължи на високото съдържание на витамини и минерали, фолиеви киселини, калий, калций, йод, магнезий, фосфор, желязо и цинк. Видовото им разнообразие дава възможност за различни разкрасяващи или отморяващи процедури. Зелените водорасли стимулират изграждането на колаген и еластин в кожата, а червените се използват в хидратиращи продукти като спойващ елемент.

Масажът с вулканични камъни или т.нар. „геотермална СПА терапия“ е техника за постигане на хармония между телесната енергия и енергията на природата. Тя е една от най-древните и същевременно – най-модерните техники за преодоляване на умората. Топли вулканични камъни, нагрети равномерно до 50 градуса, се слагат върху енергетичните точки на тялото. Не се препоръчва това да се прави 2 часа след хранене, през първите 3 месеца на бременността и при диабет. Камъните въздействат на вътрешно и външно ниво върху тялото, защото упражняват натиск върху специфични точки, и едновременно са уред за изпълняване на определени масажни техники. Особено приятно усещане за клиента е комбинацията от горещо и студено едновременно на различни части от тялото. Тази терапия е подходяща за хора, които са подложени на стрес, страдат от безсъние, мускулни и ставни болки. Процедурата се подсилва с масла за аромотерапия, музика и доставя удоволствие за всички сетива на тялото.

Всичко това може да се намери във всяко кътче на Испания, където балнеолечението е на почит. Има дори Национална асоциация на балнеоцентровете (ANBAL), която съществува от повече от 100 години. Безспорното царство на тези комплекси е Галисия, затова там е и първото от нашите три предложения.

Mondariz (Понтеведра)

Основан през 1873 година, този балнеоцентър е един от първите в Галисия. Известен е в цяла Испания и в Европа. Днес комплексът заема три величествени сгради от XIX век (с подземна връзка помежду им) и включва голф игрище, конгресен център, ресторанти... Част от него е новопостроеният Дворец на водата – модерен СПА център, разположен на площ от 3000 кв. м.

Посещаван е от прочути личности – като се започне от писателката Емилия Пардо Басан (през 1887 г.), мине се през Джон Рокфелер (1927 г.) и се стигне до бившия испански премиер Хосе Мария Аснар (2001 г.).

Mondariz – носещ името на най-малката община в Галисия – току-що бе включен в „златния списък” на Condé Nast Traveller, най-луксозното туристическо списание в света.

Villa de Olmedo (Валядолид)

Хотел-балнеоцентър Villa de Olmedo се намира в едноименното градче, известно с това, че някога е имало седем църкви, седем манастира, седем площада, седем фонтана, седем порти, седем благороднически дома, седем селца в околията. Заради тази си архитектурно-историческа биография Олмедо е популярно като „селището на седемте седем” („villa de los siete sietes”). Намира се на около 40 км от Валядолид, в центъра на област Кастилия и Леон. От Мадрид се стига за по-малко от 2 часа.

Може да съчетаете отпускащата СПА терапия с познавателни мигове за малки и големи. Не пропускайте тематичния парк „Мудехар”, открит през 1999 г. В него, на площ от 15 хиляди кв. м, могат да се видят мини копия (мащаб 1:8) на 21 архитектурни паметници, изградени в стила „мудехар” (мюсюлмани, останали на Иберийския полуостров след Реконкистата) в област Кастилия и Леон. Като се започне от прочутият замък в сеговианското село Кока, мине се през църкви, порти, замъци и фонтани във Валядолид, Самора, Куеяр, Паленсия, Леон и се стигне до архитектурно-исторически паметници, които можете да видите и „в цял ръст” в самото Олмедо.

Thermas de Griñón

Само на двайсетина минути с кола от Мадрид се намира Thermas de Griñón – балнеокомплекс, разположен на 4000 кв. м. Той е най-големият в Мадридска автономна област. Предлага най-разнообразни процедури, включително калолечение и терапия с морски водорасли.

СПА центрове в столицата

В Мадрид и околностите има многобройни СПА комплекси, където съживителната сила на водата ще ви осигури неповторим релакс.

Един пример - в самия център на града, близо до „Пласа Майор”, се намира Medina Mayrit. Модерният комплекс пресъздава традиционната арабска баня с мозаечни стени, каменни подове и чайна. Има три басейна с различна температура – със студена, хладка и гореща вода, и парна баня. Може да си поръчате и масаж.

Следете уеб сайтовете за колективни покупки, защото те често предлагат оферти за този и други СПА центрове.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: